U trendu

Ponovo se promenio prvi simptom covida, na ovo obratite pažnju

Od pojave covida-19 suočavali smo se s nekoliko varijanti virusa SARS-CoV-2. Jedni su uzrokovali blage simptome, drugi teže, ali zajednička im je bila sklonost različitom rasponu simptoma ili različitoj hronologiji zdravstvenih problema koje su uzrokovali.

U ranijim fazama pandemije najčešći simptomi bili su groznica, kašalj, gubitak mirisa i ukusa kao i bol u grudima, i to naročito kod alfa i delta varijanti. Omikron je, međutim, doneo blaži tok bolesti koja je uglavnom praćena grloboljom, curenjem nosa, glavoboljom i umorom.

Prema izveštajima, čini se da se glavni simptom covida opet promenio te je sada najčešći simptom postala mialgija.

Mijalgija, odnosno bolovi u mišićima nastaju zbog efekta upalnih molekula koje oslobađaju imunološke ćelije kao odgovor na virus. Radi se o simptomu koji je bio jedan od najdominantnijih simptoma 2021. godine, kada se pojavio omikron.

Prema rečima južnoafričke doktorke Anđelik Kutzi koja je prva otkrila omikron varijantu, mialgija češće intenzivnije pogađa nevakcinisane pacijente. Ipak, i vakcinisane osobe takođe mogu da osete ovaj simptom, piše Times of India.

Mijalgija je osetljivost koja se oseća na lokalnom području, ali može se povezati i s raširenim bolom. Opisuje se kao dugotrajna ili kratkotrajna bol u mišićima koja se javlja u mirovanju i tokom kretanja.

Mijalgija povezana s covidom češće pogađa ramena ili noge i traje u proseku dva do tri dana, ali ponekad je potrebno i duže.

Ostali najčešći simptomi

Neki od najčešćih simptoma covida na koje treba obratiti pažnju su:

– Bolno grlo, osećaj grebanja u grlu

– Temperatura

– Curenje nosa

– Glavobolja

– Uporan kašalj

– Umor

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)