U trendu

Porast deviznog priliva od turizma i broja dolazaka turista

BEOGRAD – U prvih pet meseci imamo porast deviznog priliva od turizma za 17,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, kao i porast broja dolazaka turista za 50 odsto, izjavila je ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić.

„To su ohrabrujući podaci koji govore da je ključ oporavka turizma u borbi protiv Kovida – 19. Što se uspešnije budemo borili sa epidemijom, tako će se i naš turizam sve više oporavljati“, rekla je Matić odgovarajući na pitanja novinara, nakon sastanka sa ministrom kulture i turizma Turske Mehmetom Nurijem Ersojem.

Navela je da nikakve finansijske pomoći ne mogu doprineti spasu turizma jer je, kako je istakla, jedini spas u tome da imamo što više vakcinisanih građana i da se izborimo sa pandemijom korona virusa.

Pomenula je subvencije za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom korona virusa, navodeći da je minimalac za jul isplaćen danas, a da će još jedan biti isplaćen u avgustu.

Podsetila je da je Ministarstvo finansija početkom godine već izvršilo uplatu svim privrednim preduzećima u koja spadaju i ona koja se bave turističko-ugostiteljskom delatnošću.

Matić je podsetila i da je prošle godine isplaćeno ukupno šest minimalca.

„Nešto od toga je isključivo bila sektorka pomoć, a deo je bio kroz paket koji je Ministarstvo finansija usmeravalo ka čitavoj privredi“, dodala je Matić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.