U trendu

Portugalija: Marš građana u Lisabonu bez propisane distance

LISABON – Na današnjem maršu povodom okončanja diktature u Portugaliji 25. aprila 1974. godine, koji se tradicionalno održava svake godine, pojavilo se više ljudi nego što je planirano, a mera fizičkog distanciranja nije se sprovodila prema očekivanjima.

Tradicionalni marš građana na godišnjicu pada diktature prošle godine je bio zabranjen zbog pandemije korona virusa, ali ove godine vlasti su dozvolile proslavu, uz ograničen broj učesnika i obavezno poštovanje restriktivnih mera, prenosi Rojters.

Svake godine 25. aprila, na dan pada diktatorskog režima Antonia Salazara 1974. godine, ovi marševi izmame na ulice stotine hiljada Portugalaca sa porukama protiv fašizma i dikature.

Iako je vlada ograničila današnji marš na svega 1.000 učesnika, još nekoliko hiljada građana se priključilo koloni na aveniji Oslobođenja u Lisabonu, pa je održavanje propisane fizičke distance bilo značajno otežano.

Vlada Portugalije je počela da ublažava restriktivne mere početkom marta i od tada su otvorene neke škole, muzeji, restorani, bašte kafea i frizerski saloni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.