U trendu

Poslanici kritikovali vlast SAD zbog problema u dostavljanju zaštitne opreme i testova

Opozicione Demokrate u Kongresu SAD su danas kritikovale administraciju predsednika Donalda Trampa zbog niza problema u dostavljanju lične zaštitne opreme i testova i pozvale je da napravi bolji plan.

Demokrate su navele da su udruženja lekara i medicinskih sestara i drugi primetili stalni manjak maski i drugih zaštitnih sredstava i da savezna Vlada ponekad olako prepušta nabavku nižim nivoima vlasti i čak i pojedinim nabavljačima.

„Potrebna je hitne akcija savezne vlade, pre no što se ovaj virus još više izmakne kontroli“, rekao je poslanik Džejms Kliburn, Demokrata iz Južne Karoline i predsedavajući Odbora Predstavničkog Doma koji nadgleda mere protiv pandemije.

Službenici federalne vlade su branili svoj rad i objasnili kako je ona proletos saradjivala sa industrijom.

Oni su dodali da većina federalnih država sada ima zaštitnu opremu za najmanje mesec dana i da se radi na obezbedjivanju zaliha za 90 dana.

Demokrate u odboru dovele su takodje u pitanje izveštaje i delovanje na početku pandemije.

Republikanci su pokušali da promene temu pozivajući Odbor da istraži da li je Kina zadržala informacije o korona virusu na početku pandemije.

Oni su takodje kritikovali neke od guvernera i gradonačelnika iz redova Demokrata kako su javna mesta držali zatvorenim u interesu javnog zdravlja, ali nisu sprečili masovne rasne proteste.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.