Poslednje reči bolničara koji je umro od korone slamaju srca (foto)

Kios Keli (48) bio je bolničar u njujorškoj bolnici Mount Sinai West gde je radio s obolelima od koronavirusa. Od porodice je krio da je i sam oboleo, a njegova sestra je to saznala tek kad su ga stavili na respirator.

Gepostet von Kious Kelly am Mittwoch, 8. September 2010

Za BuzzFeed News otkrila je da joj je 18. marta javio da je na respiratoru, ali da se oseća dobro. Njihovi roditelji su znali da je pozitivan na Covid-19, ali krio je u koliko je teškom stanju.

„Uvek nas je štitio. Nije želeo da se brinu“, ispričala je njegova sestra Marja Patris Šeron. Otkrila je i koje su bile poslednje reči koje je čula od svog brata pre njegove smrti.

„Pokušala sam da mu postavim još neka pitanja, ali rekao je da ne može da govori. ‘Ugušiću se ako pokušam da pričam. Ne mogu da dišem. Volim te’ rekao mi je. Nakon toga je rekao da je umoran i da želi da spava“.

Šest dana kasnije iz bolnice su im javili da je Kios preminuo. Nakon njegove smrti Marja je odlučila da progovori o užasnim uslovima u kojima rade lekari i bolničari koji su u stalnom kontaktu s obolelima od koronavirusa.

Zbog nedostatka opreme, prisiljeni su da se snalaze na razne načine, a objavljena je i fotografija na kojoj se osoblje u bolnici  kojoj je Kios radio štite kesama za đubre.

NO MORE GOWNS IN THE WHOLE HOSPITAL Mount Sinai West, NO MORE MASKS AND REUSING THE DISPOSABLE ONES…NURSES FIGURING IT…

Gepostet von Diana Torres am Samstag, 21. März 2020

Marja veruje da bi Kios možda izbegao zarazu da je imao prikladnu opremu, piše BuzzFeed News, a sad se bori kako bi njegove kolege mogli da imaju bolje šanse.

„Mislim da bi Kios želeo da spasi sve na svom odeljenju, sve u bolnici i sve ostale koji su u takvoj situaciju. To se mora učiniti. Ja mogu da ostanem kod kuće i nosim se s tugom kasnije, ali sad moramo da spašavamo živote“, rekla je.

Američki lekari i sestre su, prenose, često među prvim žrtvama koronavirusa. U Njujorku, koji je trenutno žarište zaraze, zaraženo je preko 67 hiljada ljudi, a umrlo je 1.342.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.