Poslovna aktivnost u evrozoni neznatno povećana u februaru

LONDON – Poslovna aktivnost u evrozoni se blago popravila u februaru, ali je i dalje prigušena usled produženih korona mera ograničenja, prema današnjim preliminarnim podacima kompanije za finansijsku analitiku IHS Markit.

Markitov kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za evrozonu, koji obuhvata i proizvodni i uslužni sektor, popeo se na 48,1 poen u februaru sa 47,8 bodova u januaru, prenosi CNBC.

Pokazatelj ispod 50 poena označava smanjenu aktivnosti.

U uslužnom sektoru, koji je najviše pogođen lokdaunom i policijskim časom u pojedinim zemljama čalnicama monetarnoj bloka, aktivnost je pala na tromesečni minimum, dok je proizvodnja porasla na 36-mesečni maksimum.

„Aktuelne mere zaključavanja zbog kovida-19 zadale su dodatni udarac uslužnom sektoru evrozone u februaru, što povećava verovatnoću ponovnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom kvartalu“, naveo je u saopštenju Kris Vilijamson, glavni ekonomista u IHS Markitu.

Evropska centralna banka prognozirala je rast BDP-a evrozone od 3,9 posto za 2021. godinu. Međutim, ta prognoza je u velikoj meri zavisna od razvoja pandemije i postoji bojazan da bi nove varijante kovida mogle ekonomski rast da skrenu sa koloseka ako se pokaže da su vakcine manje efikasne kod novih sojeva koronavirusa.

U Nemačkoj se fleš kompozitni indeks PMI u februaru popeo na 51,3 poena, na dvomesečni maksimum. Najnoviji podaci, međutim, pokazuju nastavak jaza između uslužnog i proizvodnog sektora u toj zemlji, pri čemu su uslužne aktivnosti pale na devetomesečni minimum, dok je proizvodnja porasla na 36-mesečni maksimum.

Fil Smit, pomoćnik direktora u IHS Markitu kaže da ove brojke „ilustruju otpornost nemačke ekonomije na polovini prvog tromesečja, uprkos tome što je zemlja i dalje pod strogim merama blokade“.

Nasuprot tome, u Francuskoj, drugoj najvećoj evropskoj ekonomiji, tokom februara je zabeležen najbrži pad poslovne aktivnosti u poslednja tri meseca. Ova zemlja nije uvela treće potpuno zatvaranje, ali su na snazi druge stroge mere kao što je policijski čas. Fleš kompozitni indeks PMI u Francuskoj pao je u februaru na 45,2 boda sa nivoa od 47,7 poena u januaru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.