U trendu

Pošta Srbije i Ambasada Rusije obeležile 60 godina od prvog leta čoveka u kosmos

Pošta Srbije predstavila je danas ekskluzivno filatelističko izdanje „60 godina od prvog leta čoveka u kosmos“ koje je nastalo u saradnji sa Državnom korporacijom Rusije za kosmičke aktivnosti „Roskosmos“.

Na markama su prikazani heroji – ruski kosmonauti Jurij Gagarin i German Titov, kao i prva i do sada jedina žena kosmonaut koja je samostalno poletela u svemir – Valentina Terjaškova.

Na svečanosti u PTT muzeju u Beogradu predstavljeni su i unikatni primerci ovog filatelističkog izdanja, koji će biti uručeni predsednicima Srbije i Rusije – Aleksandru Vučiću i Vladimiru Putinu.

V.d. direktor Pošte Srbije Zoran Djordjević rekao je da Srbija pamti velike trenutke čovečanstva i uvek će biti spremna da ih prigodno obeleži, kao što je to učinila danas markama posvećenim prvom letu čoveka u svemir.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko naveo je da je će današnji dogadjaj biti još jedan podstrek razvoju odnosa Rusije i Srbije i realizaciji dogovora predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića na ostvarenju saradnje u oblasti nauke i tehnologije, a posebno na saradnji u proizvodnji vakcine protiv korona virusa, što je danas i najvažnije za dve zemlje i ceo svet.

U PTT muzeju je otvorena i izložba nastala u saradnji sa Ruskim domom na kojoj su prikazane ekskluzivne fotografije Jurija Gagarina koje je obezbedio „Roskosmos“, kao i filatelistička izložba „Srpska i ruska filatelija o kosmosu“ na kojoj su prvi put predstavljene izuzetno vredne i retke poštanske marke sa temom istraživanja kosmosa objavljene u Srbiji i Rusiji, koja je organizovana u saradnji sa Udruženjem „Adligat“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.