U trendu

Pošta Srbije: Prodavci daju pogrešne instrukcije kada roba treba da stigne kupcima

Pošta Srbije saopštila je danas da se gradjani i pošte u regionu, pa i u Srbiji, ponovo susreću sa problemom da prodavci često daju pogrešne instrukcije za praćenje pošiljaka, zbog čega kupci nemaju pravu informaciju o tome kada roba treba da im stigne.

„Imajući u vidu rast broja pošiljaka generisanih internet trgovinom nakon popuštanja globalnih mera za suzbijanje pandemije korona virusa, skrećemo pažnju da se gradjani i pošte u regionu, pa i u Srbiji, ponovo susreću sa situacijama da prodavci često daju pogrešne instrukcije za praćenje pošiljaka, zbog čega kupci nemaju pravu informaciju o tome kada roba treba da im stigne“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da neregistrovane poštanske pošiljke koje su zbog niske cene i najzastupljenije, ne stižu uvek kao pošiljke iz Kine, već ih kineski trgovci često šalju preko logističkih centara širom sveta, pa se tako dešava da one u Srbiju i ostale
države regiona dolaze iz Litvanije, Letonije, Turske, Solomonskih Ostrva, Holandije i drugih zemalja.

U tom procesu, kako se navodi, kineski operatori označavaju da je neregistrovana pošiljka stigla u zemlju odredišta čim roba napusti Kinu, odnosno logistički centar u nekoj od tih država, a što u većini slučajeva praktično znači da je pošiljka
predata avio kompaniji na prevoz ili se nalazi u tranzitu.

„Ističemo da ‘Pošta Srbije’ na svojoj teritoriji korisnicima pruža usluge bez ikakvog zastoja, a prispele pošiljke iz medjunarodnog saobraćaja uručuju se primaocu odmah nakon prispeća i sprovedenih carinskih procedura, shodno naznačenim adresama primalaca.

U cilju uspostavljanja dugoročne stabilne isporuke pošiljaka iz Kine, Pošta Srbije inicirala je direktne pregovore sa kineskim nacionalnim operatorom, a dodatno ubrzanje tokova internet trgovine očekuje se od januara 2022. godine, najavljenim uvodjenjem direktne avio linije Air Serbia za Peking.

„Skrećemo pažnju korisnicima i da broj pošiljke koji kupac može dobiti od prodavca iz Kine, a koji počinje slovnom oznakom U (drugo slovo u rasponu od A-Z) plus devet cifara i na kraju ima kodnu oznaku zemlje porekla, nije broj za praćenje već predstavlja bar-kod oznaku koja se unosi kako bi se obezbedilo pružanje prekograničnih carisnkih najava“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da to znači da, bez obzira na prisustvo U identifikatora, saglasno važećim medjunarodnim propisima, za neregistrovane pošiljke nije predvidjena opcija praćenja.

Ukoliko kupci, kako se navodi, žele da prate status svojih pošiljaka, prilikom internet kupovine treba da odaberu opciju isporuke sa registrovanim praćenjem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.