Potraga za „nultim pacijentom“ zaraženim koronavirusom

RIM – U Italiji je do sada sedam osoba umrlo od koronavirusa, a broj zaraženih premašio je 200, čime je ta zemlja postala treća država sa najvećim brojem zaraženih od koronavirusa u svetu.

Italijanske vlasti sprovode restrikcije i blokade na severu zemlje, veruje se da je u blokadi oko 100.000 ljudi, a najviše su pogođene regije Lombardija i Veneto.

Paralelno sa identifikovanjem i lečenjem pacijenata, u Italiji traje potraga za „nultim pacijentom“ koji je doneo zarazu u tu zemlju, piše hrvatski portal Indeks.

S obzirom na to da italijanske vlasti još ne znaju ko je bio glavni širitelj virusa, postoji mogućnost i dalje širi smrtonosni virus, zbog čega se pronalazak te osobe nameće kao prvorazredno pitanje u suzbijanju virusa.

„Još uvek ne možemo da identifikujemo nultog pacijenta pa je teško predvideti nove slučajeve“, rekao je Anđelo Borreli, šef italijanske civilne zaštite.

Italijanski mediji, međutim, navode da je moguća prekretnica identifikovanju „nultog pacijenta“.

Mediji tako spekulišu da bi mogući prenosilac virusa mogao da bude 60-godišnji poljoprivrednik iz mesta kod grada Albetone.

On je, kako se navodi, bio čest gost u barovima u gradu Vo u blizini Padove u provinciji Veneto, a poslednjih sedmica je boravio i u Codonju i drugim mestima po kojima se proširila epidemija koronavirusa u Lombardiji.

Zasad je teško odrediti je li zaista reč o nultom pacijentu ili tek o značajnom širitelju virusa.

Slučaj tog farmera, ako se potvrde sumnje, mogao bi da objasni širenje virusa između gradova Vo’ i Kodonjo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.