Potvrđena optužnica protiv Novalića u aferi Respiratori

SARAJEVO – Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića i ostalih u predmetu „Respiratori“ za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca, krivotvorenja isprava i krivotvorenja ili uništenja poslovnih knjiga i finansijskih izveštaja.

Osim premijera, optuženi su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, firma „F.H. Srebrena malina“ Srebrenica i njen direktor Fikret Hodžić, kao i ministarka finansija FBiH Jelka Milićević, potvrdila je braniteljka Novalića Vasvija Vidović, prenela je Srna.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi zloupotrebe položaja ili ovlasćenja, primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranja novca, krivotvorenja ili uništenja poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenja službenih isprava i povrede obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izveštaja i njihovog falsifikovanja ili uništavanja.

Milićevićeva je optužena za nesavestan rad u službi.

Optuženi se terete da su počinili krivična dela u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrednosti većoj od 5.355.300 evra (10.530.000 KM) i zaštitne opreme u vrednosti većoj od 1.474.800 evra (2.900.000 KM) namenjenih borbi protiv korona virusa u FBiH u vreme neposredno nakon proglašenja pandemije.

Novaliću se stavlja na teret da je osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za potrebe kupovine sredstava i opreme za borbu protiv korona virusa koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i ovlašćenja premijera FBiH.

Tužilaštvo BiH je od maja prošle godine sprovodilo istragu o nabavci 100 respiratora iz Kine koje je Federacija kupila posredstvom firme „F.H. Srebrena malina“, koja se bavi prodajom voća i povrća.

Sud BiH je 21. decembra Tužilaštvu vratilo na doradu optužnicu podignutu protiv Novalića i ostalih optuženih za nabavku spornih respiratora.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.