U trendu

Potvrđeno: Krizni štab preporučio vakcinaciju dece

Krizni štab zauzeo je stav da se snažno preporuči vakcinacija učenika starijih od 12 godina, potvrdio je za B92 član tog tela Branislav Tiodorović.
Na pitanje da li je dopis Ministarstva obrazovanja školama koji je dospeo u javnost zasnovan na preporuci Kriznog štaba, Tiodorović je potvrdio da jeste.

Tiodorović napominje da preporuku školama nije poslao Krizni štab, već Ministarstvo obrazovanja u saradnji sa Institutom Batut.
Podsetimo, epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon najavio je juče da jedino logično rešenje za početak školske godine jeste odvajanje vakcinisanih od nevakcinisanih učenika starijih od 12 godina.

„Oni koji su primili vakcinu da idu na nastavu, a oni koji nisu da budu na onlajn nastavi“, rekao je on i dodao da, „gotovo uopšte da nema vakcinisane dece starije od 12 godina, iako je to preporuka“.

Tiodorović: Vakcinacija dece će ostati preporučena mera

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je danas da smatra da se neće uvoditi obavezna vakcinacija dece, već da će to ostati kao preporučena mera.

„Mislim da je vrlo važno da kod prosvetnih radnika i ljudi koji rade sa decom bilo kog nivoa – postići što veći procenat vakcinisanih. S druge strane, ipak, lokalno sagledavamo. Znam da ima protivljenja lokalnom sagledavanju“, rekao je Tiodorović za RTS.

On je objasnio da nije isto kad je deo populacije veoma dobro zaštićen u nekim gradovima, gde je prešao 50 odsto, pa i 70 odsto punoletne populacije, a ima i mesta gde je vakcinisano 12 do 15 odsto građana..

Što se tiče dece do četvrtog razreda, Tiodorović kaže da će, kao i prošle školske godine, moći da idu u školu.

Prema njegovim rečima, regularna nastava je potreba i u srednjoj školi i na fakultetima, a gde se pojavi veći broj pozitivnih moraće da se primenjuju pravila iz ranijeg perioda – odeljenja će biti smanjena, a onlajn nastava će se uvoditi gde je neophodno.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.