U trendu

Povećava se broj obolelih u Srbiji i regionu, preti li novi policijski čas

Virus korona u Srbiji ne jenjava. Do sada u Srbiji potvrđen kod 19.334 osobe, a od posledica zaraze preminulo je 429 ljudi. Testirano je više od pola miliona ljudi.

U Srbiji je u poslednja 24 časa preminulo 11 osoba, a novozaraženih je 351. Kako su saopštili iz Kriznog štaba dve trećine zaraženih su od 20 do 49 godina.

Situacija sa širenjem virusa korona u Srbiji je izuzetno teška i kompleksna, rekla je premijerka Ana Brnabić i navela da nije potpuno odustala od uvođenja policijskog časa, ali da sa takvom odlukom mora da se složi ceo Krizni štab.

Prema izveštajima medija, i u regionu nastavlja da raste broj novih slučajeva kovida 19, a najviše aktivno obolelih na 100.000 stanovnika registrovano je u Crnoj Gori, na drugom mestu je Severna Makedonija, a na trećem Bosna i Hercegovina (BiH), dok je Srbija na četvrtom mestu.

Gradonačelnik Podgorice: Nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo grad
Ukoliko se ovakav trend širenja virusa korona nastavi, nije daleko dan kada ćemo morati da zatvorimo Podgoricu i da se vratimo na onaj režim od pre nekoliko meseci, a mislim da niko od nas to ne želi, upozorio je gradonačelnik Podgorice i član Nacionalnog koordinacionog tela Ivan Vuković.

„Mi na današnji dan imamo 553 aktivna slučaja zaraze virusom korona u Podgorici. To je brojka koja je zastrašujuća, nad kojom svi moramo da se zamislimo i to je brojka koja mora predstavljati alarm“, naglasio je Vuković.

(Sputnjik)

Crna Gora: Za kontakte i one sa blagom slikom samoizolacija 21 dan

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) Crne Gore odlučilo je danas da samoizolacija za kontakte obolelih od korona virusa traje 21 dana, prenose podgorički mediji.

Kako se navodi, NKT je na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore odlučilo da izmeni naredbe Ministarstva zdravlja koje se odnose na karantin i samoizolaciju lica koja su bila ili se sumnja da su bila u kontaktu sa osobama obolelim od korona virusa ili sa licima za koja postoji sumnja da su obolela od ove bolesti, saopšteno je iz Vlade Crne Gore.

U saopštenju NKT se navodi da je samoizolacija do ozdravljenja, a najmanje 21 dan, određena i onima koji imaju pozitivan rezultat PCR test na novi korona virus, imaju blage simptome ili su bez simptoma bolesti.

U saopštenju piše i da na snazi ostaje i mera obaveznog smeštaja u karantin ili samoizolaciju crnogorskih državljana i rezidenata Crne Gore koji dolaze iz država sa kojima nije dozvoljeno odvijanje međunarodnog putničkog saobraćaja, u skladu sa propisanim epidemiološkim kriterijumima, u trajanju od 14 dana, na osnovu rešenja Sanitarne inspekcije, u skladu sa Protokolom postupanja sa oboljelima i kontaktima COVID-19 pacijenata Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

U Grčkoj 27 novih slučajeva korona virusa

U Grčkoj je u poslednja 24 sata potvrđeno 27 novih slučajeva kroona virusa, od kojih je četiri identifikovano na ulazima u tu zemlju, saopštila je Nacionalna služba za javno zdravlje.

U toj zemlji je od početka epidemije zaraženo 3.910 ljudi, od kojih se 1.051 povezuje sa putovanjima u inostranstvo, prenosi ANA.

U poslednja 24 sata nije bilo smrtnih slučajeva, pa je ukupan broj preminulih ostao 193.

Na intenzivnoj nezi je 13 pacijenata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.