Povodom 55 godina Mostarskih kiša poznati Mostarci recituju

MOSTAR – Povodom 55 godina nastanka i objavljivanja „Mostarskih kiša“ Pera Zupca, mostarski glumci na različitim adresama širom sveta, i ne samo glumci, okupili su se u jednom videu i govorili stihove ove legendarne ljubavne poeme.

„Ideja za ovaj video nastala je u vreme najstrožijeg režima izolacije kad su mnogi zbog pandemije korona virusa bili okrenuti virtualnim komunikacijama preko društvenih mreža“, rekao je za portal Klix.ba mostarski književnik i urednik Hamica Ramić, koji stoji iza ideje snimanja videa.

Njemu je, kako kaže, kao Mostarcu, prvo na pamet pala poema „Mostarske kiše“.

Ramić dodaje da je to najlepša ljubavna himna, koja, pevajući o jednoj devojci, zapravo peva o jednom gradu.

„Zamislio sam da poemu u delovima govore mostarski glumci (bez obzira gđe žive i rade), ali i drugi koji već dokazano dobro kazuju poeziju. Ideju sam prvo saopštio Peri Zupcu, a onda i nekolicini prijatelja i svi su odreda bili oduševljeni idejom. Baš kao i glumci koji su počeli slati snimljene materijale“, kazao je Ramić.

U videu učestvuju glumci iz Mostara Šerif Aljić, Sejo Đulić, Nedžad Maksumić, Robert Pehar i Emir Spahić, Sarajeva Mario Drmać, Zagreba Goran Bogdan, Dragan Despot, Slaven Knezović, Damir Markovina i Goran Matović, Beograda (Nebojša Kundačina i Branislav Trifunović, Novog Sada (Armin Hadžimusić), kao i Marko Tomaš, pesnik iz Mostara, Nikola Vučić, novinar iz Sarajeva, i reditelj, pisac i teatrolog Gradimir Gojer.

Svi učesnici su ili rođeni Mostarci, ili su u Mostaru u nekom periodu živeli i radili, navodi sarajevski portal.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.