U trendu

Pozorišni maraton za 71. rođendan pozorišta Bosko Buha

BEOGRAD – Pozorište za decu „Boško Buha“ obeležilo je u sredu uveče 71. rođendan otpočevši trodnevni maraton “Neši s ljubavlju” posvećen nedavno preminulom glumcu Nenadu Nenadoviću (1964-2021) i inspicijentu ovog teatra Mihailu Todoroviću Kepi (1940-2021).

Maraton podrazumeva tri predstave na sceni Teatra Vuk u kojima je omiljeni glumac dece igrao do svoje iznenadne smrti od korona virusa, a čast da otvori ovu mini reviju imala je nova predstava “Mačor u čizmama” pisca Igora Bojovića u režiji Juga Radivojevića, a u kojoj je Nenadović odigrao svoju poslednju ulogu.

Izvođenje ove predstave je bilo posebno, jer su u uvodnom delu prvi song uživo izveli istaknuti rokeri Momčilo Bajagić Bajaga i Aleksandar Lokner, koji su za ovaj dečji komad komponovali muziku.

Nakon završene predstave jedan od glavnih glumaca Uroš Jovčić se obratio publici.

“Kao što znate danas je dan našeg i vašeg pozorišta Boško Buha. Već 71 godinu radimo sa velikim elanom i entuzijazmom i sa radošću upoznajemo svaku novu generaciju dece”, započeo je Jovčić u prividno veselom tonu, a onda je promenio pravac: “Ovaj dan pozorišta dočekali smo svi tužni, jer smo se nedavno zauvek oprostili od dvojice dragih i nezamenljivih kolega i prijatelja. Napustili su nas Mihailo Todorović Kepa, nač čuveni ispicijent i Nenad Neša Nenadović, koji je svoju poslednju ulogu odigrao baš u ovoj predstavi. Zato njima posvećujemo ovo izvođenje i zahvaljujemo se Bajagi i Lokneru što su svojim muzičkim talentom učinili ovo veče još svečanijim”.

Dodao je da uprkos tome što su tužni žele da slave ljubav, prijateljstvo, da se sećaju svih dragih ljudi koji im nedostaju i da „budemo svesni radosti koju nam donose oni koji su tu sa nama“.

„Među njima ste naravno i vi, naša draga publika. Naše pozorište nije večeras samo hram umetnosti, već i hram ljubavi i želimo da to bude osećanje koje ćete poneti večeras sa sobom, posle ove predstave”, poručio je Jovčić.

Upravnik pozorišta dramski pisac i autor teksta “Mačor u čizmama” Igor Bojović takođe je zahvalio Bajagi i Lokneru što su svojim prisustvom uveličali ovaj događaj i što su napisali kompletnu muziku, sve pesme za predstavu.

“Naravno, hvala i glumačkom i autorskom ansamblu Buhe, jer tu ima i neke naše zasluge”, duhovito je primetio upravnik Bojović i nastavio u emotivnom tonu:

“Želim da svi izađete iz ove sale sa osećajem temeljnosti što je bila karakteristika svih naših predstava zahvaljujući inspicijentu Kepi. I da odete sa velikim osmehom na licu kao zaštitni znak našeg glumca Nenada Nenadovića, koji je označavao duh pozorišta Boško Buha godinama i decenijama, igrajući u skoro svakoj predstavi. Naravno, želim vam da još ovoliko godina rastete, da stasavate, budete zdravi i veseli u životu”.

“Mačor u čizmama” je premijerno izveden 16. maja ove godine, a u komadu, osim Uroša Jovčića, igraju Aleksandar Radojičić, Zoran Cvijanović, Goran Jevtić, Viktor Savić, Katarina Marković, Borka Tomović, Miloš Vlalukin, Igor Damnjanović.

Maraton se nastavlja večeras u 20 časova izvođenjem hit predstave „Krčmarica Mirandolina“ Karla Goldonija u režiji Juga Radivojevića, koja je na repertoaru neprestano od 2007. godine.

Revija predstava se završava u petak komedijom „Florentinski šešir“ Ežena Labiša u režiji Darijana Mihajlovića. Nenad Nenadović je igrao u sve tri predstave, a kolege ih sada igraju u njegovu slavu.

Tako su dramski umetnici i ekipa ovog pozorišta ovekovečili Dan pozorišta sećanjem na drage prijatelje i kolege koji su nas napustili u septembru ove godine.

Uz 71. rođendan biće objavljeno online dopunjeno izdanje “Monografije” koja je izašla povodom jubileja – 70 godina rada pozorišta „Boško Buha“.

Pored ostalih tekstova biće tu i intervju sa Nenadom Nenadovićem, ali i sa Mihailom Todorovićem Kepom, koji je podelio svoje uspomene o „Boško Buhi“ od njegovog osnivanja 1950. godine.

U Buhi bili i reditelji Milan Karadžić i Darjan Mihajlović, glumci Lena Bogdanović, Dejan Lutkić, Luka Grbić, pevačica Marina Perazić, TV voditelj Boško Jakovljević…

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.