Pravo na još jedan minimalac ostvarilo 12.037 preduzeća

BEOGRAD – Poreska uprava objavila je spisak od 12.037 preduzeća koja su ostvarila pravo na pomoć države u iznosu od 30.367 dinara po zaposlenom radniku, a zbog poteškoća u poslovanju izazvanih epidemijom koronavirusa.

Na spisku se nalaze firme iz oblasti ugostiteljske i turističke privrede.

Preduzeća da ne bi ostala bez odobrenih sredstava ne smeju da otpuste više od 10 odsto zaposlenih u periodu od 5. decembra do 31. januara, niti da dobijen novac potroše za drugu svrhe.

Preduzećima će novac biti uplaćen na posebne namenske račune koje će Uprava za trezor otvoriti za ovu svrhu.

Novac će moći da koriste do 15. februara sledeće godine, nakon ćega će namenski računi biti zatvoreni.

Podsećanja radi, u pitanju je sektorska podrška za 72.500 zaposlenih u turističkim agencijama, rentakar firmama, ugostiteljstvu i hotelijerstvu.

Kako je navedeno na sajtu Poreske uprave, pravo na bespovratna sredstva imaju oni koji su se registrovali da rade u delatnostima restorana i pokretnih ugostiteljskih objekata, keteringu, pripremanju i posluživanju hrane i pića, hotelima, odmaralištima, kampovima, turističkim agencijama, tur-operatorima, iznajmljivanju i lizingu automobila.

Preduzećima će novac isplaćivati Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a u dva slučaja mogu izgubiti pravo na korišćenje subvencija.

To može da se desi ukoliko smanje broj zaposlenih za više od 10 odsto u periodu od 5. decembra ove godine do 31. januara sledeće godine.

Ovo se ne odnosi na zaposlene sa kojima su ugovor o radu na određeno vreme zaključili pre 5. decembra i to za period koji se završava između 5. decembra ove i 31. januara sledeće godine.

Drugi slučaj kada preduzeća mogu da ostanu bez subvencija jeste ako dodeljena sredstva do 31. januara 2021. ne iskoriste isključivo za zarade zaposlenih, što će kontrolisati Ministarstvo finansija.

Spisak preduzeća koji ispunjavaju pravo na korišćenje sredstava propisanih uredbom Vlade Srbije može se videti na linku https://www.purs.gov.rs/program-subvencija-ugostitelji-decembar-2020.html

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.