Preboleli ste koronu? Vakcina će vas štititi šest puta bolje

Nova studija pokazala je da su zdravstveni radnici koji su prethodno preboleli infekciju koronavirusom imali šest puta veći imunološki odgovor nakon primene prve doze Fajzerove vakcine od onih koji se nikad nisu zarazili.

Istraživači tvrde da ovi rezultati naglašavaju važnost druge doze vakcine koja osigurava „pojačani“ imunitet i dugotrajniju zaštitu, piše BBC.

Davanje jedne doze vakcine prethodno zaraženima ne bi bilo efikasno, kažu stručnjaci.

Dve doze cepiva daju najbolju šansu za aktiviranje svih delova imunološkog sistema i potencijalnu zaštitu od novih varijanti korone.

Iako je druga doza bila „vitalna“ za dugoročni imunitet, britanski Zavod za zdravlje i socijalnu negu rekao je da su nalazi pokazali da čak i jedna doza pružila snažnu zaštitu (99 posto od 237 ispitanih zdravstvenih radnika).

Profesorka Elonora Rajli sa Univerziteta u Edinburgu rekla je da rezultati ove studije pružaju „znatnu sigurnost da je pomalo kontroverzna odluka o 12-nedeljnom intervalu između doza vakcine bila siguran, efikasan i pragmatičan pristup s obzirom na trenutna ograničenja“.

„Vakcina pruža veći imunitet na mutirane sojeve“

Za one koji nisu preboleli kovid, prva doza vakcine pružala je zaštitu koja je jednaka kao kod onih koji su preboleli virus. Međutim, osobama koje su prebolele koronavirus prva doza vakcine je pružila šest puta veći odgovor T-ćelija i skoro sedam puta jači odgovor antitela, u poređenju s ljudima koji nikad nisu bili zaraženi.

Ova otkrića „neizbežno“ vode do rasprave o tome „može li se zaliha vakcina dodatno razvući nudeći samo jednu dozu onima za koje se zna da su preboleli virus“, rekao je profesor Deni Altman s Imperial koledža u Londonu.

„Za veći deo sveta, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, postoji dovoljno velika dijagnostička nesigurnost oko toga ko je definitivno zaražen da bi ovaj pristup bilo teško efikasno primeniti“, rekao je.

Profesorka Suzana Danači, jedna od vođa studije sa Univerziteta Oksford, rekla je da je tim takođe otkrio da vakcinacija „poboljšava širinu odgovora T-ćelija generisanih kod prethodno zaražene osobe“.

Drugim rečima, čak i ako ste preboleli infekciju, vakcina će povećati verovatnoću održavanja zaštite od novih mutacija virusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.