Predaja nabavke u ruke EK pogrešna odluka

BERLIN – Nemački mediji kritikuju kancelarku Angelu Merkel što je nabavku vakcine protiv korona virusa predala Evropskoj komisiji, ističući da je to razlog što trenutno nema dovoljno doza za sprovođenje široke vakcinacije.

Prema informacijama dnevnika „Bild“, kancelarka Merkel, kao i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen smatrale su da je važno da se mandat za nabavku vakcine preda u ruke EU.

„Rezultat toga je da je EU doživela neuspeh u blagovremenom nabavljanju dovoljni vakcina za sve Evropljane“, konstatuje list.

Kao dokaz „Bild“ objavluje pismo ministra zdravlja Nemačke Jensa Špana i njegovih resornih kolega iz Francuske, Italije i Nizozemske u kojem mandat za nabavku vakcine predaju Evropskoj komisiji i izvinjavaju se Fon der Lajen za svoje napore u pokušaju nabavke vakcine.

„Bild“ tvrdi da su kancelarka Merkel i Fon der Lajen zahtevale da Špan i njegove kolege pismo sastave u najviše mogućem podaničkom tonu.

Špan i njegove kolege iz Francuske, Italije I Nizouemske su se trudili da nabave dovoljno vakcina za svoje zemlje, a Merkel je mislila da bi nabavka kao veliki gest trebalo da se preda u ruke EU.

U pismu četvorice ministara se izražava žaljenje što su pregovore tog „saveza“ izazvali zabrinutost.

„Zbog toga verujemo da je od ogromne važnosti da sledimo zajedničke napore prema različitim farmaceutskim koncernima. Jedinstveni smo u tome da je brzina od odlučujućeg značaja. Zbog toga smatramo korisnim ako bi Evropska komisija preuzela vodstvo u tom procesu. Naravno i dalje nudimo našu podršku i ekspertizu“, piše dalje u pismu.

Prema informacijama „Bild-a“ četvorica ministara su još u junu 2020. imali masivne sumnje da je EU u stanju da blagovremeno nabavi dovoljno vakcina, ali su naterani od svojih šefova vlada da taj proces predaju EU.

Takođe list navodi da u pismu, suprotno od onoga što tvrde EU, kabinet kancelarke i Špan, nije bilo uopšte govora o postizanju dobre cene u pregovorima, ili sprečavanja „vakcina-nacionalizma“.

U Nemačkoj, od početka vakcinacije 27.decembra, prisutne su kritike da nema dovoljno vakcina da bi se sproveo uspešan proces vakcinacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.