Predsednik parlamenta Italije do utorka treba da utvrdi da li je moguća nova koalicija

Predsednik Italije Serdjo Matarela poverio je predsedniku donjeg doma parlamenta Robertu Fiku zadatak da utvrdi da li stranke doskorašnje vladajuće većine mogu da formiraju novu održivu koaliciju koja hitno treba da se pozabavi krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Matarela je objavio da Fiko, visoki funkcioner vladajućeg Pokreta pet zvezdica, do utorka treba da mu podnese izveštaj o napretku u formiranju nove vlade.

Italija se našla u novoj političkoj krizi nakon što je premijer Djuzepe Konte u utorak podneo ostavku.

Konte je podneo ostavku jer nije uspeo da obezbedi novu stabilnu većinu u Senatu nakon što mu je mala stranka Živa Italija, koju vodi nekadašnji premijer Mateo Renci, uskratila poverenje.

Kao razlog za napuštanje vladajuće koalicije Rencijeva stranka je navela spor oko načina trošenja više od 200 milijardi evra iz fonda EU za oporavak od pandemije.

Matarela nije rekao kome će poveriti mandat za sastav nove vlade, ali je ukazao na važnost što skorijeg formiranja vladajuće većine zbog pandemije koja je nanela težak udarac italijanskoj ekonomiji.

„Tri vanredne situacije, na zdravstvenom, socijalnom i ekonomskom frontu, zahtevaju momentalne mere vlade. Dužnost je da brzo omogućimo formiranje vlade sa adekvatnom podrškom u parlamentu kako Italija ne bi bila prepuštena sudbini“, kazao je Matarela.

U okviru konsultacija sa liderima političkih stranaka o mogućnostima za formiranje nove vladajuće većine, Matarela se danas sastao sa vrhom populističkog Pokreta pet zvezdica.

Lideri tog Pokreta su posle sastanka nagovestili da će razmotriti saradnju s Rencijevom strankom ako dve strane uspeju da se dogovore o suštinskim pitanjima.

Konte je postao premijer posle izbora 2018. godine na predlog Pokreta pet zvezdica koji je tada formirao vladu sa ekstremno desničarskom strankom Liga Matea Salvinija.

Prva Konteova Vlada pala je u avgustu 2019. godine kada je on podnošenjem ostavke sprečio glasanje o poverenju koje je Salvini tražio u nameri da izdejstvuje vanredne izbore, pošto mu je popularnost porasla zbog antimigrantske politike.

Liga je tada prešla u opoziciju, a Konte je formirao drugu Vladu u koju je uz Pokret pet zvezdica ušla i Demokratska partija, stranka levog centra koja je dugo godina bila najmoćnija u Italiji. U njoj je tada bio i Renci, ali ju je u medjuvremenu napustio.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.