U trendu

Preležali ste koronu, ali i dalje imate neke od ovih pet simptoma? Odmah se javite lekaru

Osobe koje su preležale covid-19 mogu da imaju komplikacije i nakon preležane bolesti. Svetska istraživanja pokazala su da čak 80 posto populacije nakon preležane korone ima neke od simptoma koji ukazuju na problem s kardiovaskularnim sistemom.

Doktorka Vesna Stojanov, kardiolog, za RTS je govorila o problemima s kojima se susreću njeni pacijenti, koji su već preboleli koronu. Uz starije osobe koje imaju problem s kardiovaskularnim sistemom, doktorka navodi da se često ovi simptomi javljaju i kod mladih.

„Kod njih nalazimo poremećaj ritma u vidu ubrzanog srčanog rada“, navodi doktorka i dodaje da je česta i upala srčanog mišića, miokardite.

Ako vam se javljaju neki od ovih simptoma, obavezno se javite svojem lekaru.

1. Umor je jedan od simptoma koji se često javljaju kod ljudi koji su preležali koronu. Ako više ne možete da obavljate poslove kao što ste to pre mogli jer vam jednostavno nedostaje energije, onda je pravo vreme da se obratite svom lekaru.

2. Neprijatnost u grudima i stezanje u području srca takođe su znakovi da je vreme da posetite svog lekara.

3. Kratak dah simptom je koji se nikako ne sme zanemarivati.

4. Ako osetite poremećaje srčanog ritma, nemojte ih zanemarivati, već se obavezno obratite lekaru. Aritmija može da bude ozbiljan znak da osoba boluje od srčane bolesti.

5. Nemogućnost obavljanja fizičkih aktivnosti koje ste ranije mogli, u to se ubraja i svakodnevno penjanje stepenicama ili pešačenje. Ako osetite da nakon preležane korone ne možete da obavljate najjednostavnije fizičke aktivnosti, javite se lekaru.

Doktorka Stojanov još napominje da je oporavak nakon covid infekcije poprilično dug te preporučuje da se postupno uvode aktivnosti. Treba uzeti u obzir da nakon preležane korone naš organizam i imuni sistem treba da se obnavljaju uz zdravu ishranu i umeren način života.

„Ako imamo pacijente koji su pod stresom, takođe je oporavak teži“, ističe doktorka za RTS. Osim toga, doktorka ističe i nestrpljivost pacijenata. „Pacijenti kreću odmah da obavljaju sve svoje aktivnosti i to je razlog jer jednostavno organizam ne može na adekvatan način da se prilagodi svim tim novim obavezama. Covid infekcija dovodi do toga da i kardiovaskularni sistem dosta trpi“, zaključuje Vesna Stojanov.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar