U trendu

Premijer Japana obećava izlazak iz krize izazvane Kovid-19

TOKIO – Japanski premijer Fumio Kišida rekao je danas da će učiniti sve što može kako bi izbavio Japan iz krize koju je izazvala pandemija Kovid-19.

Kišida je u ponedeljak preuzeo vodeći posao u trećoj po veličini svetskoj ekonomiji, zamenivši Jošihide Sugu čija je podrška opala zbog lošeg upravljanja nad situacijom korona virusa u zemlji, piše Rojters.

„Odlučan sam da posvetim telo i dušu u prevazilaženju ove nacionalne krize, i novu eru prenesem na sledeću generaciju u zemlji „, rekao je Kišida.

On je rekao da će vlada ubrzo uvesti podršku onima koji su teško pogođeni pandemijom i preduzeti zakonodavne korake u obezbeđivanju medicinskih resursa.

Prošlog meseca u svom govoru, Kišida je predložio budzet za pomoć u iznosu od 268 milijardi dolara.

Ministar finansija Šuniči Suzuki, ranije je rekao da se nada da će se sastaviti dodatni budžet za finansiranje pomoći odmah nakon izbora i da će ga parlament odobriti do kraja godine.

Kišida se obavezao da će isplatiti gotovinu radnicima koji nisu redovno sa svojom porodicom i onima koji se zbog pandemije bore da spoje kraj sa krajem.

On je ponovio svoju odlučnost da prevaziđe krizu u zemlji i rekao da će sprovesti fiskalnu potrošnju kako bi odgovorio na krizu.

Što se tiče nacionalne bezbednosti, Kišida je rekao da će štititi mir i stabilnost Japana.

„S obzirom da će bezbednosno okruženje oko Japana postati sve jače, odlučno ću zaštititi našu teritoriju, teritorijalne vode, vazdušni prostor i živote i imovinu ljudi“, rekao je on.

Kišida je takođe rekao da planira da ažurira strategiju nacionalne bezbednosti i da ima za cilj jačanje obalske straže i sposobnosti protivraketne odbrane.

Što se tiče veze Japana sa Kinom, Kišida je rekao da su izgradnja stabilnih odnosa i održavanje dijaloga važni, ali da Japan neće prećutati kada bude došlo do konflikta.

„Radeći sa zemljom sa kojom delimo univerzalne vrednosti, ono što čvrsto zahtevamo od Kine je da se ponaša odgovorno. Takođe održavamo dijalog i nastavljamo saradnju sa njima u rešavanju zajedničkih pitanja“, rekao je on.

Kišida je komentarisao takođe da japanski bezbednosni savez sa Sjedinjenim Američkim Državama smatra „kamenom temeljcem svetskog mira i prosperoteta“ i da namerava da izgradi takav savez.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.