Premijer Kantona SA pozvao ugostitelje na strpljenje

SARAJEVO – Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo pozvao je ugostitelje na strpljenje i razumevanje povodom najavljenog protesta zbog predstojećeg zatvaranja za vikend.

“Ne radimo nijednu restriktivnu meru jer želimo da budemo strogi ili nešto namećemo, jedini razlog je to što naši sugrađani umiru u prepunim bolnicama. Može se dogoditi da zdravstveni sistem bude pod pritiskom da neće moći da se leči niko, ljudi će umirati kod kuća bez nege. Smrtnost će se povećati do te mere da ćemo imati potpunu katastrofu”, rekao je Forto.

To je nešto što smo već videli u odrđenim zemljama EU koje se nisu na vreme zatvorile i nisu se dovoljno pazile, dodao je prvi čovek Kantona Sarajevo.

“Ovo je ono što nam je struka naložila i što smo morali da uradimo. Ako dođe do daljeg pooštravanja, kroz budžet ćemo videti da nadoknadimo to. Za ovaj vikend želimo da pokušamo da sprečimo dalje zatvaranje i zaoštravanje”, zaključio je Forto, prenela je sarajevska N1 tv.

Inače, u sarajevskom kantonu je u protekla 24 sata evidentirano 477 novozaražeinih korona virusom.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosecan broj zaraženih je 474 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj obolelih na 100.000 stanovnika je 789 pacijenta.

Kanton Sarajevo će od petka 12. marta od 20:00, do ponedeljka 15. marta do 07:00 biti delimično zatvoren. Zabranjen je rad ugostiteljskim objektima, tržnim centrima. Građani će se moći slobodno da se kreću, a zabrana rada ne odnosi se na prodaju hrane i pića, zdravstvene ustanove, apoteke i sportske događaje na otvorenom, bez publike. Zbog najavljenih mera sinoć je održano mirno okupljanje ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.