Prihod Autocesta FBIH od naplate putarine pao lani 14 posto

SARAJEVO – Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH zabeležilo je prošle godine pad prihoda od naplate putarine za 14,11 posto, na 36,36 miliona konvertibilnih maraka (18,59 miliona evra).

Kako su saopšili iz tog preduzeća, promet voziila je pao za 13,21 procenat u odnosu na 2019. godinu, na oko 10,72 miliona automobila, prenosi portal klix.ba.

Posmatrano po kategorijama vozila, promet motocikala i putničkih automobila pao je za 13,74 posto, lakih dostavnih vozila, kombija i karavana visine do 1,3 metra bilo je na putevima manje za 11,24 procenta, dok je promet autobusa, kamiona sa ili bez prikolice potonuo za 21,09 odsto.

Nasuprot tome, zabeležen je rast prometa kamiona sa četiri ili više osovina, tegljača, te kombi vozila s prilkolicom za 1,01 posto.

Iz Autocesta FBiH kažu da je njihov pad prometa vozila i prihoda od putarine manji u poređenju kompanijama u drugim zemljama regiona, i ističu da je on isključivo posledica pojave korona virusa.

Kao primer navode da je Hrvatska u toku pandemije imala pad prometa vozila od 27,19 posto i pad prihoda od naplate putarine od 35,06 procenata.

Dodaju da su prihodi od putarine najmanje pali u Srbiji, svega 5,94 odsto, zahvaljujući otvaranju novih naplatnih mesta i povećanju cene putarine od 12 posto u julu prošle godine, ali da je, s druge strane, promet vozila pao 16,6 posto, prenosi klix.ba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.