Prihvatilište za decu Beograda obeležilo 63. rođendan

BEOGRAD – Prihvatilište za decu Beograda obeležilo je danas 63. godine postojanja, a tim povodom predstavnici Grada Beograda su korisnicima te ustanove, kao lični poklon, darivali tablet računare.

U prihvatilištu trenutno boravi 32-oje dece, a tablete su im poklonili zamenik gradonačelnika Goran Vesić i gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević.

„Ponosni smo na ovu ustanovu koja je tek pre dve godine konačno dobila svoje prostorije. Nažalost, zbog epidemije korona virusa ne možemo da uđemo u nju jer čuvamo korisnike i zaposlene da se ne zaraze, ali ovo je jedna od najmodernijih ustanova ovakvog tipa na Balkanu, a ne i u Evropi“, rekao je Vesić.

Podsetio je da će do prvog seprembra sva deca u Beogradu koja pohađaju niže razrede osnovne škole dobiti tablete, kako bi mogli da koriste digitalne udžbenike.

„Želeli smo da za ovaj 63. rođendan Prihvatilišta za decu Beograda, deca koja su u mnogo čemu uskraćena u odnosu na drugu decu budu prva u Beogradu koja će dobiti tablete jer ona u mnogo čemu drugom mogu da budu prva“, rekao je Vesić.

Dodao je da su to vredna deca i da istakao da to što su u životu uskraćena za neke stvari koje druga deca imaju, ne sme da bude prepreka već da društvo upravo kroz ovakve institucije treba da im pomogne da postanu dobri članovi društva i nadoknade ono čime su ne svojom voljom uskraćeni.

„Siguran sam da će ova deca biti prva u mnogo čemu drugom, ne samo po tome što su prva dobila tablete i da ćemo se ponositi mnogim od ove dece kao dobrim članovima društva, a da će oni znati da su društvo i država stali iza njih onda kada im je bilo najpotrebnije“, rekao je Vesić.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević rekla je da je tokom 63 godine postojanja Prihvatilišta za decu Beograda više od 70.000 dece u toj ustanovi našlo sigurno i bezbedno mesto u kome je provelo određeno vreme.

„Zahvaljući pre svega naporima Grada Beograda, zamenika gradonačelnika, od 2019. godine nama je na raspolaganju ovaj prostor koji ispunjava sve standarde koji postoje kada su u pitanju ustanove socijalne zaštite, čak smo i mnogo iznad standarda ovde primenili“, rekla je ona.

Dodala je da u Prihvatilištu za decu Beograda i dalje ostaju na snazi sve preventivne epidemiološke mere i istakla da u toj ustanovi od početka epidemije korona virusa u našoj zemlji nijedno dete nije bilo zaraženo.

Direktorka Prihvatilišta za decu Beograda Danijela Stajković zahvalila je na poklonima koje su dobili korisnici te ustanove.

„Nama kao timu koji radi sa ovakvom grupom dece je od velikog značaja da imamo ovakvu podršku, da na ovakav način možemo da slavimo svoje rođendane, da trajemo u ovakvim uslovima i odgovorimo potrebama svakog ugroženog deteta“, rekla je Stajković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.