U trendu

Problemi sa vakcinacijom

RIM – Lombardija je previše važna za celu zemlju da bi dopustili da plan masovne vakcinacije propadne, ovim rečima komesar za vanredne prilike, general Frančesko Filjulo, objasnio je preuzimanje od strane države organizaciju vakcinacije u regionu na severu Italije koji ima 10 miliona stanovnika.

Informatički deo vakcinacije u Lombardiji bio je poveren privatnoj firmi, ali je nastao haos nakon što pozivi za vakcinaciju tri dana nisu došli do osoba koje su trebale da se imuniziraju, podseća list “Manifesto”.

Nakon što je privatnoj firmi otkazan ugovor, informatrički deo organizacije, to jest pozivi putem mobilnih telefona, biće organizovani preko državnih pošta.

Sve do pandemije kovid-19, severna pokrajina Lombardija koja je industrijska lokomotiva zemlje i njen najbogatiji deo, hvalila se svojim zdravstvenim sistemom kao najboljim i za to zasluge pripisivala velikoj privatizaciji u zdravstvu.

Međuitm, pandemija kovid-19 je pokazala svu neefikasnost takve orijentacije, a problemi sa vakcinacijom su samo najnoviji dokaz za to.
Najnoviji problemi sa vakcinacijom za opozicione partije je znak “propasti regionalne vlade”.

U Lombardiji regionalnu vlast čine stranke desnog centra, pre svih Liga Matea Salvinija.

Situaciju u Lombardiji čini težom skandal s predsednikom regiona Atiliom Fontanom, koji je optužen da je u jeku pandemije korona virusa pokušao da, putem porodične firme, uveze medicinska zaštitna odela i proda ih bolnicama po višoj ceni.

Pokušavajući da se izvuče iz tog skandala, Fontana je upao u još jedan, naime otkriveno je da na računima u stranim bankama ima milione za koje ne može da dokaže poreklo niti potvrdu o plaćenom porezu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.