Prodaja smartfona u Kini pala za više od trećine

ŠANGAJ – Prodaja pametnih telefona u Kini pala je za više od trećine u januaru 2020, prema današnjim podacima kineske vlade, što pokazuje koliku štetu epidemija koronavirusa nanosi potrošačkoj tražnji, izveštava Rojters.

Kina je krajem januara počela da uvodi ograničenja putovanja i da apeluje na građane da izbegavaju javna mesta, neposredno uočio početka praznovanja Lunarne nove godine, sezone prazničnih kupovina u toj zemlji, podseća britanska agencija.

U januaru je u Kinu isporučeno ukupno 20,4 miliona svih brendova smartfona, što je za 36,6 odsto manje u odnosu na 32,1 milion uređaja u istom mesecu 2019. godine, pokazuju podaci kineske Akademije za informacione i komunikacione tehnologije.

Analitičari su predvideli veliki pad prodaje na početku 2020. godine, a istraživačke kompanije IDC i Kanaliz (Canalys) su prognozirale ranije ovog meseca da će u prvom ovogodišnjem kvartalu isporuke pametnih telefona pasti za oko 40 odsto, zbog epidemije koronavirusa koja je pogodila tražnju i izazvala probleme u lancu snadbevanja.

Najviše je pala prodaja brendova s operativnim sistemom Android, na 18,1 milion jedinica sa 29,9 miliona prodatih u januaru prošle godine.

Prodaja Eplovih uređaja se zadržala na nivou od nešto iznad dva miliona komada.

Analitičari kažu da uprkos nedaćama sa kojima se Epl suočava zbog zatvaranja njegovih prodavnica u Kini i smanjenog kapaciteta proizvodnje kompanije Fokskon, koja je njegov najvažniji partner, ajfon 11, lansiran krajem prošle godine, i dalje je jedan od najprodavanijih 4G telefona na kineskom tržištu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.