Produžena zabrana ulaska u EU za zemlje van Evropske unije

Ograničenje za ulazak građana u Nemačku iz zemalja koje nisu članice EU, među kojima je i Srbija, važiće do kraja juna, rekao je juče ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer, prenose mediji.

Nemačka je granice zatvorila još 15. marta zbog sprečavanja širenja pandemije koronavirusa i trebalo je da važi do 15. juna. Mnogi balkanski građevinski i medicinski radnici, negovateljice, kuvari i konobari koji su tamo radili vratili su se u domovinu i od tada sa strepnjom čekaju kada će im ova država ponovo dozvoliti ulazak. U problemu su i Srbi koji su tamo ostali, pa ne smeju da napuste Nemačku jer neće moći da se vrate.

– Ograničenje za ulazak građana iz takozvanih trećih zemalja važi do kraja juna. Još uvek se ne zna tačno kada će biti doneta odluka o popuštanju mera prema tim građanima – naveo je Zehofer.

Ograničenje ulaska u Nemačku ne važi samo za srpske državljane sa boravišnom dozvolom i nacionalnom vizom, kao i za one koji tamo imaju prebivalište, ali su i oni dužni da po povratku u Nemačku 14 dana budu u kućnoj samoizolaciji!

– Dakle, svi koji su samo došli u posetu u Srbiju i koji su zbog krize s virusom bili primorani da ostanu duže nego što su planirali mogu se vratiti kad god žele. Takođe, zabrana se ne odnosi na mešanu srpsko-nemačku porodicu, kao i ako je u pitanju putovanje iz ličnih razlog zbog hitnog slučaja.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, francuski predsednik Emanuel Makron i još četiri članice EU uputili su pismo predsednici Evropske komisije Ursuli von der Lajen sa zahtevom da se EU pripremi za sledeći talas pandemije koronavirusa.

Nakon toga je potpredsednik EK Đuzep Borelj rekao da će ove nedelje objaviti predloge za postepeno i delimično ukidanje ograničenja putovanja na spoljnim granicama EU počev od 1. jula.

On je objasnio da će biti ukinuta ograničenja sa određenim trećim zemljama uzimajući u obzir „određen broj principa i kriterijuma“, uz zajednički pristup država članica. Ipak, EK može samo da iznese mišljenje, a konačna odluka je na svakoj od zemalja članica EU.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.