Profitirali od panike zbog korona virusa (video)

Profiteri usred pošasti…

Onlajn prodavci u Italiji iskoristili su paniku do koje je došlo zbog širenja epidemije korona virusa u zemlji da enormno povećaju cene i ostvare ogromnu zaradu.

Nakon što su u apotekama nestale zaštitne maske, na platformama za onlajn prodaju počele su da ih nude po višestruko većim cenama, a isto je bilo i sa dezinfekcionim sredstvom za ruke.

Tako je flašica od 250 mililitara Amucina, najpopularnijeg sredstva za dezinfekciju, prodavana za 50 evra, iako je do danas koštala sedam i po evra, a jedan litar je dostigao astronomsku cenu od 799 evra, prenosi Politiko.

Uz sve to, za neke proizvode se navodi da predstavljaju zaštitu od korona virusa, iako to nije tačno.

Odmah je reagovalo više političara i grupa za zaštitu potrošača, koji traže da nadležni hitno reaguju.

„Ovde se ne radi o slobodnom tržištu, već o sramnom špekulativnom ponašanju koje mora odmah da se zaustavi“, poručila je poslanica Parlamenta Italije iz Demokratske partije Marijana Madija.

Najveća italijanska organizacija za zaštitu potrošača Kodakons uputila je dopise u sva 104 javna tužilaštva u Italiji sa zahtevom da pokrenu postupak protiv onlajn prodavaca.

Uprkos tome što Amazon i eBay navode da cene slobodno formiraju proizvođači na osnovu odnosa između ponude i potražnje, a da su oni samo posrednici u prodaji, organizacije za zaštitu potrošača smatraju da se radi o prevari kupaca.

Amazon je saopštio da samo prodavci mogu da određuju cene svojih proizvoda i saopštio da će ukloniti sve što eventualno nije u skladu sa međunarodnim propisima.

„Čak i ako je tačno da giganti onlajn prodaje nisu direktno odgovorni za enormno povećanje cena, ukoliko te proizvode ne uklone iz svoje ponude mogu se smatrati saučesnicima u prevari“, naveli su iz Kodakonsa.

(FoNet)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.