Program EU i Saveta Evrope: Vladavina prava da ostane prioritet Srbije

Unapredjenje zaštite ljudskih prava, demokratsko i inkluzivno društvo, zagarantovana sloboda medija i govora, kao i snažno i nezavisno sudstvo, moraju ostati prioriteti vlade Srbije i njenih partnera, uprkos teškoćama koje sa sobom nosi pandemija korona virusa, istaknuto je na današnjem drugom sastanku Upravnog odbora zajedničkog programa EU i Saveta Evrope.

Druga faza programa „Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku 2019-2022“ nastaviće da se bavi problemima u ovim oblastima, prilagodjavajući se trenutnoj epidemiološkoj situaciji, saopšteno je danas.

„Horizontal Facility II“ zajednička je inicijativa Evropske unije i Saveta Evrope, osnovana sa ciljem pružanja podrške Zapadnom Balkanu i Turskoj u uskladjivanju sa evropskim standardima.

Šef Misije Saveta Evrope u Beogradu Tobijas Flesenkemper je zahvalio „institucijama Srbije i Evropskoj uniji na izvanrednoj saradnji“ tokom godina.

„Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu 2021. obeležava 20 godina rada. Zahvaljujući snažnim partnerstvima koja smo izgradili tokom dve decenije, uspeli smo da ostvarimo značajne rezultate i tokom prošle godine, uprkos izazovnim okolnostima“, rekao je Flesenkemper.
Ministarka za evropske integracije Srbije, Jadranka Joksimović je rekla da reforma u oblasti vladavine prava predstavlja jedno od najvažnijih pitanja za Srbiju i njene gradjane.

„Program podrške Saveta Evrope i Evropske unije obezbedjuje suštinsku ekspertizu neophodnu za reformu pravosudja i vladavinu prava, borbu protiv trgovine ljudima i diskriminacije, zaštitu osetljivih grupa, kao i za visoke standarde u oblasti slobode medija i govora“, naglasila je Joksimović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici je istakao da su jačanje vladavine prava i zaštita ljudskih prava prioritet za bolji život gradjana Srbije.

„Evropska unija saradjuje sa svim relevantnim akterima u Srbiji i medjunarodnim partnerima. Saradnja sa Savetom Evrope izuzetno je važna, posebno kroz program ‘Horizontal Facility’, kako bi se pomoglo u izradi boljeg zakonodavstva, obučilo više pripadnika organa reda, tužilaca i sudija, ali i obezbedila bolja zaštita žrtava zločina“, rekao je ambasador Fabrici.

Šefica Programskog odseka Generalnog direktorata za programe Saveta Evrope Pilar Morales istakla je posvećenost Saveta Evrope, zajedno sa Evropskom unijom, da nastavi da podržava Srbiju u njenim reformskim procesima.

„Fleksibilnost programa ‘Horizontal Facility’ omogućila je konkretne mere prilagodjavanja, preduzete uz poštovanje glavnog cilja, a to je pružanje podrške vlastima u obezbedjivanju bolje zaštite prava gradjana Srbije, u skladu sa evropskim standardima, a posebno u ovim izazovnim vremenima“, zaključila je ona.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Gordana Čomić je rekla da su, više nego ikada ranije, ljudima danas potrebne ideje na kojima je osnovan Savet Evrope.

„Mir medju ljudima, dijalog, ljudska prava i nova solidarnost su jedino čime iz globalne pandemije možemo izaći, sa više saosećanja i humanosti, a manje nepravde i nejednakosti. To dugujemo generacijama koje dolaze posle nas“, rekla je ona.

Pomoćnica ministarke pravde Srbije Jelena Deretić rekla je da se program ‘Horizontal Facility’ bavi nedostacima pravosudja u Srbiji u sferi etike i integriteta i „nudi nesumnjivu podršku u procesu jačanja vladavine prava i stvara čvrst temelj u daljem jačanju efikasnosti zakonodavnih okvira Srbije“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.