U trendu

Projekat izgradnje brze pruge jedinstven na Balkanu

ČORTANOVCI – RŽD Internešnel završio je sve radove na vijaduktu u plavnom delu Dunava i tunelu „Čortanovci“, što je korak bliže završetku jednog od najvećih saobraćajnih projekata u istoriji Srbije, izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta, izjavio je danas generalni direktor ruskih železnica Oleg Belozjorov.

Na ceremoniji spajanja koloseka na pruzi Stara Pazova – Novi Sad, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Belozjorov je rekao da takav sličan projekat ne postoji u balkanskom regionu.

„Zajedno smo se kretali ka ovom rezultatu, ne obazirajući se na oraničenja i poteškoće, poštujući sve zahteve epidemiloške bezbednosti za vreme pandemije koronavirusa“, rekao je Belozjorov.

Istakao da ta situacija nije uticala na tempo radova i na poštovanje obaveza dodajući da nijedan dan nisu zaustavljeni radovi na izgradnji objekata.

„Još jednom smo dokazali da se u ruske železnice može pouzdati kao u pouzdanog partnera“, istakao je Belozjorov.

Kaže da je Srbiju i Rusiju spojio isti cilj, a to je da zajedno stvore infrastrukturne objekte kojima se obe zemlje mogu ponositi i da ispišu nove stranice saradnje i prijateljstva u istoriji odnosa dve zemlje.

Belozjorov je naveo da će u decembru RŽD predati objekte na deonici Stara Pazova – Novi Sad, a početkom sledeće godine u planu je da pre roka budu završeni arhitekturni i inženjerski objekti na toj deonici i da se pristupi ispitivanjima.

Istakao je da se rad RŽD tu ne završava i da predstoji izgradnja jedinstvenog Dispečerskog centra za upravljanjem saobraćaja u Srbiji, kao i rekonstrukcija deonice od Valjeva do Vrbnice.

Izrazio je uverenje da će i ti projekti biti pođednako uspešni.

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko istakao je da je danas bez sumnje istorijski događaj koji pokazuje da izgradnja brze pruge napreduje i da će biti završena u roku.

Dodao je da je to crta ruskih železnica da radi odgovorno, istrajno, svakodnevno i u roku.

Ambasador je naveo da u doba korone RŽD Internešnl nije obustavio radove, već je, bez obzira na teške uslove, nastavio da radi.

Naglasio je da se projekat izgradnje brze pruge uklapa u privredni i ekonomski razvoj Srbije, i izrazio zadovoljstvo što naša zemlja danas ima moć za realizaciju takvih projekata.

Bocan Harčenko je naveo i da se taj projekat uklapa u evropske delatnosti i u bilateralne odnose sa Rusijom.

Dodao je da će taj projekat povezati Balkan i Evropu, poboljšati infrastrukturu, ubrzati prevoz ljudi i robe, a i uklapa se u ekološke standarde.

Ambasador je rekao da će ruske železnice nastaviti da rade i grade u Srbiji i izrazio zahvalnost rukovodstvu države što omogućava da se projekti realizuju efikasnije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.