U trendu

Protest zdravstvenih radnika, traže bolje plate i uslove

VARŠAVA – Hiljade poljskih zdravstvenih radnika protestovalo je danas na ulicama Varšave zahtevajući bolje plate i uslove rada.

Mnogi medicinski radnici kažu da je situacija sa korona virusom ukazala na propuste u zdravstvenom sistemu zemlje i da karijere u zdravstvenom sektoru nisu privlačne zbog niskih plata i visokog nivoa stresa, piše Rojters.

„Želimo pristojne poslove i plate. Sada radim oko 500 sati mesecno, ne zbog novca nego jer nema ko da radi“, rekao je doktor Vijcijeć Zdanovski.

Građani su se okupili u blizini Vrhovnog suda pre nego što su se prošetali centrom prestonice noseći slogane poput „Zajedno za dobro pacijenta“ i „Bolesna zemlja“.

Zahtevi uključuju veće plate, zapošljavanje više administrativnog i pomoćnog osoblja kao i mere za zaštitu od fizičke i verbalne agresije.

Poljski ministar zdravlja Adam Neđelski odbacio je zahteve kao preskupe i nerealne.

„Budimo ozbiljni, ako u ovom trenutku imamo budžet za zdravstvo od 120 ili 130 milijardi zlota i postoji zahtev da se budžet poveća za 100 milijardi, to potpuno prevazilazi granice zdravog razuma“, rekao je Neđelski u petak.

Poljska ima oko 38 miliona stanovnika, a do sada je prijavila 2.893.173 slučaja zaraze korona virusom i 75.425 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.