Protesti u Omanu izazov za novog sultana

DUBAI – Protesti u Omanu, koji se treći dan zaredom organizuju, predstavljaju izazov za novog sultana ove zalivske države.

Grupa demonstranata okupila se u nekoliko gradova, tražeći posao, a na video snimcima prikazane su snage bezbednosti kako ih snabdevaju vodom.

To je promena u odnosu na proteste u ponedeljak kada je policija bacala suzavac da bi rasterala skupove i hapsila grupe demonstranata.

U Omanu je prošlog meseca uveden porez na dodatnu vrednost, kao jedna u nizu reformi kako bi se obezbedila finansijska održivost sultanata, prenosi Rojters.

„Spori tempo reformi i povećanje mere štednje u kombinaciji sa stalnom neizvesnošću oko pandemije, je testiranje narodnog strpljenja“, izjavila je direktorka istraživačkog centra Azur Stratedži.

Sultan Hajtam, koji je na presto stupio prošle godine nakon smrti sultana Kabusa, morao je da uvede nove mere štednje radi ublažavanja pritiska na državne finasije, zbog niske cene nafte.

Ekonomija Omana, relativno malog proizvođača energenata i visokim dugom, osetljiva je na promene cene nafte i spoljne uticaje, poput pandemije korona virusa.

Vlada Omana nije komentarisala današnje proteste, a njihova državna televizija prenosila je sultana Hajtama kako predsedava sastankom o zapošljavanju mladih.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.