Prvi komercijalni putnički avion iz Emirata sleteo u Izrael

Prvi komercijalni putnički avion kompanije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) sleteo je jutros na izraelski medjunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva, čime su još više učvršćea normalizacija odnosa izmedju dve zemlje.

Avion Boing 787 Drimlajner (Dreamlinr) kompanije Etihad poleteo je kasnije danas za Abu Dabi s izraelskom putničkom i turističkom delegacijom, kako je saopšteno.

Etihad je najavio da planira redovne letove putničkih aviona izmedju dve zemlje u budućnosti i da pokreće vebsajt na hebrejskom jeziku.

Ta kompanija je ranije poslala neobeležnei kargo avion u Tel Aviv u kojem su bila pomoć Palestincima za borbu protiv korona virusa.

U avgustu je avion izraelske kompanije El Al sa Davidovm zvezdom na trupu leteo iz Izraela u Abu Dabi, a u njemu su bile američka i izraelska delegacija.

Bio je to prvi komercijalni putnički let izmedju dve zemlje.

Izrael i Emirati su u avgustu objavili normalizaciju odnosa što je podstaklo potpisivanje čitvog niza poslovnih, bankarskih i medjuvladinih sporazuma, a i ta zemlja Zaliva je okončala dugotrajni bojkot jevrejske države.

Susedna monarhija Bahrein je potpisala sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom u Beloj kući 15. septembra, kada su takav dokument potpisali i Emirati.

UAE i Bahrein su treća i četvrta arapska zemlja koje su uspostavile odnose s Izraelom.

Egipat je mirovni sporazum s jevrejskom državom potpisao 1979, a Jordan 1994. godine.

U nedelju je izraelska delegacija bila u Bahreinu da ozvaniči taj sporazum.

Takozvani Sporazumi Abraham obelodanili su tajne veze izmedju Izraela i zemalja Zaliva koje su uspostavljane godinama jer je rasla zajednička briga za poteze regionalnog rivala Irana.

Takva normalizacija odnosa kojoj su posredovale SAD je razljutila Palestince.

Oni su sporazume označili izdajom dugotrajnog arapskog stava da Izrael neće biti priznat dok Palestinci ne budu imali nezavisnu državu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.