U trendu

Prvi slučaj korone među migrantima na beloruskoj granici

MINSK – Među migrantima na granici Belorusije sa Poljskom zabeležen je prvi slučaj korona virusa, izjavio je danas zamenik predsednika Grodnjenskog izvršnog odbora Viktor Pranjuk.

On je u izjavi za Sputnjik Belorusija precizirao da je slučaj otkriven u transportno-logističkom centru, a da je oboleli migrant hospitalizovan na Univerzitetskoj klinici Grodno, prenosi RIA novosti.

Ranije je saopšteno da će beloruska strana u bliskoj budućnosti početi vakcinaciju ilegalnih migranata kineskom vakcinom VeroCell.

Prema podacima lokalnih vlasti, u transportno-logistički centar stiglo je još oko 400 izbeglica.

Prethodno je Minsk saopštio da je u tom centru smešteno oko 1.000 ljudi.

Na granici Belorusije sa Poljskom i baltičkim zemljama od letos je pojačan priliv migranata sa Bliskog istoka i Afrike koji pokušavaju da prodru u zapadnu Evropu.

Situacija je eskalirala 8. novembra, kada se na barijerama okupilo više od 2.000 ljudi, koji su nekoliko puta pokušali da se probiju.

Poljski graničari su upotrebili suzavac, a nakon toga migranti su spontano podigli kamp u blizini kontrolnog punkta Bruzgi u Grodnjenskoj oblasti.

U ponedeljak je oko 3.500 ljudi prešlo iz kampa na kontrolni punkt i nastanilo se na graničnoj liniji, a sledećeg dana su počeli sukobi sa poljskim snagama bezbednosti.

Migranti su ih gađali kamenicama i motkama, a oni su odgovorili suzavcem, šok bombama i vodenim topovima.

Deo izbeglica je u sredu prešao u transportno-logistički centar, gde su Belorusi organizovali prenoćište, a neki su se vratili u šumu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar