U trendu

Pune mrtvačnice u Rusiji pokazuju mračniju sliku od službenih brojki

Na video snimcima koji se šire društvenim mrežama vidi se da su bolnice u Rusiji prepune i da im je zdravstveni sistem preopterećen.

„Ovako izgledaju naše noći: zastrašujuće“, priča muški glas na jednom snimku i dodaje da je još dvoje umrlo na njegovom odeljenju. Ovaj videozapis je CNN-u dao ruski sindikat lekara koji je povezan s opozicionom stankom u toj zemlji. Navodi se da je ove scene sredinom oktobra snimio član bolničkog osoblja u gradu Uljanovsku.

Na drugim snimcima do kojih je došao CNN takođe se vide zastrašujući uslovi u prenatrpanim objektima. Neke mrtvačnice su toliko pune da su tela umrlih naslagana jedno na drugo na podu.

Ovakvi prizori ukazuju na to da je stvarni broj smrtnih slučajeva u toj zemlji daleko veći od onog što stoji u službenim podacima.

„Mislim da je stvarna brojka umrlih oko 130.000“

Dok se Rusija bori da pandemiju stavi pod kontrolu, ovi snimci su jedan od nekoliko znakova koji ukazuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva daleko veći nego što pokazuju službeni podaci.

U Rusiji kažu da je od 16. novembra više od 33.000 ljudi umrlo od koronavirusa. Međutim taj broj osporavaju kritičari koji kažu da Kremlj umanjuje brojke.

“Mislim da je stvarna brojka oko 130.000 ljudi”, kaže Aleksej Rakša, bivši statističar u vladi, koji je svoje procene napravio na osnovu službenih podataka o prekomernim smrtnim slučajevima – broju smrtnih slučajeva koji su iznad onoga što bi se normalno moglo očekivati ​​- kako bi procenio danak pandemije.

Koristeći podatke lokalnih registara, Rakša procenjuje da je Rusija od aprila do novembra dosegla oko 160.000 do 170.000 više smrtnih slučajeva. Otprilike 80 odsto ovih smrtnih slučajeva pripisuje koronavirusu, što je prosečan broj prikupljen iz sličnih statistika koje su objavile zapadne zemlje.

Između aprila i septembra 2020., službeni ruski podaci o prekomernoj smrtnosti iznosili su otprilike 117.000 smrtnih slučajeva više u odnosu na prošlu godinu, navodi Rostat, ruska statistička agencija. Ipak, službeni broj smrtnih slučajeva od kovida19 za to razdoblje je oko 21.000 ljudi.

Još nema dostupnih podataka Rostata za oktobar i novembar, ali sudeći prema službenim podacima koje je objavio nacionalni centar za odgovor na koronavirus, širenje pandemije je ubrzano.

Kako broje smrtne slučajeve

Rakša kaže da je napustio Rostat u julu, nakon što se javno oglasio o načinu na koji agencija broji smrtne slučajeve povezane s koronavirusom. Kaže da je nesklad između službenih podataka i njegovih proračuna izražen zbog načina na koji Rusija klasifikuje svoje žrtve od korone.

Rostat koristi četverostepeni sistem klasifikacije, objašnjava Rakša. Prema veb stranici agencije, to su:

1. pacijent je bio pozitivan na Covid-19 pre smrti;

2. pretpostavlja se da je Covid-19 glavni uzrok smrti, ali bi ga trebalo potvrditi obdukcijom ili daljim istraživanjem;

3. virus je doprineo smrti onih koji imaju neke osnovne bolesti;

4. potvrđen je Covid-19, ali se ne smatra glavnim uzrokom smrti.

“Samo prvi stepen, kada se pacijent pozitivno testira na koronavirus pre smrti, beleži se kao smrt od koronavirusa”, rekao je Rakša za CNN, a prenosi Nova.rs.

Prema njegovim rečima, smrt u ostala tri slučaja izostavljena je iz službenih podataka.

Ni rusko ministarstvo zdravlja, nadzornik javnog zdravstva “Rospotrebnadzor”, niti Rostat nisu želeli ove podatke da komentarišu.

Ova metoda prebrojavanja razlikuje se od smernica Svetske zdravstvene organizacije koja kaže da bi trebalo da se ubrajaju svi smrtni slučajevi povezani s kovidom-19, osim ako za bolest postoji ‘jasan alternativni uzrok koji se ne može povezati s kovidom’.

Prošlog meseca ruska vlada priznala je da dolazi do sve većeg opterećenja zdravstvenih ustanova, a zamenica premijera Tatjana Golikova izjavila je da je u pet najugroženijih regija popunjeno više od 95% bolničkih kreveta .

Vozač hitne pomoći u Saratovskoj oblasti, koji je želio da ostatne anoniman, rekao je za CNN  kako u njegovoj bolnici odbijaju da prime pacijente s težim simptomima.

„Lekari čak odbijaju da prime starije pacijente koji otežano dišu. Kažu im da ih nije potrebno hospitalizovati, ali pravi je razlog to što na odeljenju nema dovoljno mesta“, rekao je.

Na jednom od videozapisa o stanju u Rusiji do kojeg je došao CNN čuje se muški glas u mrtvačnici kako govori: „Jedva smo našli neko mesto. Izgleda kao u horor-filmu.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.