U trendu

Putin danas sa šefovima regiona o produženju mera ograničenja

Ruski predsednik Vladimir Putin danas će video konferencijom razgovarati sa šefovima ruskih regiona o novim pitanjima u vezi korona virusa.

Iako je Kremlj odlučio da ne iznosi očekivanja o merama koje bi mogle da budu najavljene na sastanku, guverneri očekuju da će mere ograničenja za sprečavanje širenja virusa biti dodatno produžene, prenosi Tass.

„Priprema se konferencija predsednika sa šefovima ruskih administrativnih regiona o naporima u borbi sa virusom,“ rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da će šefovi svih ruskih regiona učestvovaće na sastanku.

Ruski premijer Mihail Mišustin rekao je juče da će ruska vlada uskoro predstaviti Putinu moguće opcije promene restriktivnih mera na osnovu preporuka eksperata.

Peskov je, na pitanje da li će odluka o produženju ograničenja možda biti objavljena u utorak, odgovorio: „Sačekajmo konferenciju i vidimo se.“

U Rusiji je zbog pandemije uveden period slobodnih dana do 30. aprila, sa različitim merama za samoizolaciju gradjana u regionima za sprečavanje širenja zaraze.

Guverner regije Vologda Oleg Kuvšinikov rekao je u nedelju da očekuje da će Putin produžiti mere ograničenja „bar do 11. maja“.

U intervjuu TV kanalu Rusija-24, glavna ruska sanitarna službenica Ana Popova rekla je da neće komentarisati moguće mere, ali je predlog za produženje nacionalnog režima samoizolacije do 12. maja „apsolutno opravdan“.

Krajem prošle nedelje, ruski premijer je zadužio ministarstvo zdravlja i druga vladina tela da pripreme preporuke za ruske gradjane o potrebi da se pridržavaju svih mera predostrožnosti tokom predstojećih majskih praznika.

Ana Popova izrazila je nadu da bi zemlja mogla da izbegne vrhunac zaraze pod uslovom da gradjani u potpunosti poštuju ograničenja tokom predstojećih majskih praznika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.