U trendu

Putin: Nadam se da ćemo u 2022. dostići kolektivni imunitet

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas, na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za novinare, da se nada da će Rusija vakcinisati dovoljno ljudi kako bi sledeće godine dostigla kolektivni imunitet na kovid-19.

Putin je, iz tog razloga, pozvao građane da se u što većem broju vakcinišu, javlja agencija Rojters.

„Koliko znam, u Rusiji je vakcinisano ili preležalo kovid 59,4 odsto građana. To nije dovoljno. Potreban nam je kolektivni imunitet od 80 odsto. Nadam se da ćemo sledeće godine dostići taj nivo“, istakao je Putin.

Ruski predsednik je rekao da se nastavlja borba protiv korona virusa i da je svestan opasnosti od širenja omikron soja.

Kako je dodao, ruska privreda se pokazala pripremljenija za šokove i izazove koje je donela pandemija virusa korona nego druge zemlje.

„Naša ekonomija, suočena sa izazovima i prinudnim ograničenjima u ekonomiji, ipak se pokazala mobilizovanijom i spremnijom na šokove od mnogih razvijenih ekonomija sveta, čak i ako uzmemo G20. Očekujemo da rast BDP bude 4,5 odsto, inflacija 8 odsto, dok će rast investicija biti na nivou od 6 odsto“, poručio je Putin.

Zbog mera protiv korona virusa, broj novinara je ove godine na tradicionalnoj godišnjoj koferenciji ograničen na nešto više od 500, a konferencija se održava u većem prostoru.

Za učešće na konferenciji bila su potrebna tri PCR testa.

U skladu sa epidemiološkim zahtevima, rastojanje između
predsednikovog stola i novinara je najmanje 20 metara.

Ovo je 17. put da ruski predsednik Vladimir Putin održava svoju tradicionalnu godišnju konferenciju.

Prošle godine, Putin je održao konferenciju za novinare u rezidenciji Novo-Ogarjovo van Moskve, a većina novinara je sa njim razgovarala putem video linka.

Novinari koji danas prisustvuju konferenciji u Manjež centru su, u sklopu sanitarnih zahteva, na ulazu u mesto održavanja događaja poprskani srebrnim česticama.

Pored toga, sve stolice su postavljene na udaljenosti od jedan i po metar, a svi novinari su na ulazu dobili maske za lice.

Postavljena su i sredstva za dezinfekciju ruku.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar