U trendu

Putin: Stimulisati privatna ulaganja, otvaranje radnih mesta

MOSKVA – Ruska vlada je preduzela mere bez presedana za podršku ekonomiji tokom pandemiju korona virusa, spasivši pet miliona radnih mesta, rekao je danas predsednik Vladimir Putin u godišnjem obraćanju Federalnoj skupštini.

Šef ruske države je poručio da će vlada nastaviti da stimuliše privatne investicije kako bi podržala otvaranje novih radnih mesta, i naložio vladi da razvije program dodatnih mera za podršku malim i srednjim preduzećima, prenosi Raša tudej.

„Da bi podržala otvaranje novih radnih mesta, vlada će podstaći preduzetničku inicijativu, podstaći privatnu inicijativu“, rekao je Putin, navodeći da se očekuje da će profit komercijalnog sektora ove godine biti rekordno visok, uprkos svim problemima koje uzrokuje korona kriza.

Predlozi o „poreskim podsticajima, pristupačnim kreditima, o rastu obima prodaje proizvoda, uključujući i kupovine od velikih državnih kompanija“ trebalo bi da budu podneti u roku od mesec dana.

Putin je naveo da prošlogodišnja odluka da se prepolovi premija osiguranja za mala i srednja preduzeća sa 30 na 15 posto neće biti revidirana.

Kao „izuzetno važan zatak“ apostrofitrao je odžavanje inflacije u okviru utvrđenih parametara. „Vlada i Centralna banka treba da nastave da vode odgovornu finansijsku politiku i obezbede makroekonomsku stabilnost … Polazim od uverenja da će to sigurno biti rešeno“, rekao je om.

Ruski predsednik je istakao kao još jedan glavni cilj vlade obezbeđenje realnog rasta prihoda stanovništva i postizanje opipljivih rezultata u borbi protiv siromaštva.

Između ostalog, Putin je govorio i o potrebi uklanjanja prekomernih ograničenja na polju devizne kontrole za izvoznike sa tzv. neregresivnim finansiranjem (vrsta komercijalnih kredita koji se otplaćuju isključivo iz dobiti od projekta koji se finansira zajmom).

„Moramo ukloniti sva prekomerna ograničenja na polju valutne kontrole za ove izvoznike. Ovo je jedan od problema. Te procedure trebalo bi da startuju od jula“, rekao je Putin i zaključio da bi sve izmene zakona trebalo da budu usvojene što je pre moguće tokom prolećnog zasedanja parlamenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.