U trendu

Radnici u Sloveniji preko 50 odsto vakcinisani

LJUBLJANA – Pojedine kompanije u Sloveniji koje aktivno podržavaju vakcinaciju svojih radnika protiv korona virusa procenjuju da stopa među vakcinisanim radnicima prelazi 50 odsto, zbog čega, kako kažu, ne očekuju veće probleme na jesen.

Kako su istakli, kompanije su spremne za potencijalni četvrti talas epidemije korona virusa u zemlji.

Mnoge kompanije su organizovale vakcinaciju za svoje radnike, uključujući i livnicu „Mariborska livarna Maribor“.

„Zaposleni su se dobrovoljno prijavili za vakcinaciju, pa ne postoje precizni podaci o stopi vakcinacije, ali procenjujemo da ona prelazi 50 odsto“, rečeno je iz te kompanije za agenciju STA.

Hemijska kompanija „Cinkarna Celje“ organizovala je u tri navrata vakcinaciju za svoje radnike, ali nema zvaničnih brojeva zbog pravila zaštite privatnosti. Procenjuje se da je stopa vakcinacije blizu proseka od 52 odsto odrasle populacije.

„S obzirom na iskustvo i sistem za borbu protiv epidemije koje smo uspostavili, procenjujemo da smo dobro pripremljeni za potencijalni novi talas“, saopštila je ova kompanija.

Proizvođač aluminijuma „Talum“, koji je u tri navrata organizovao vakcinaciju za radnike u svojim prostorijama, procenio je da je udeo radnika koji su se ili oporavili od korona virusa ili su vakcinisani na 50 odsto.

Proizvođač lekova „Krka“ takođe je saopštio da su spremni za potencijalni novi talas infekcije korona virusom, navodeći da sprovode potrebne mere koje su preporučile zdravstvene vlasti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.