Radovanović: Nije nužno da će novi talas korone biti blaži

Profesor Medicinskog fakulteta u penziji epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da se u Srbiji privodi kraju prvi talas epidemije korona virusa i da bi drugi talas usledio pre leta jedino ukoliko bi se pribeglo naglom popuštanju mera.

„Verovatnije je da će nas drugi talas zahvatiti krajem godine ili čak u januaru. Nije nužno da bude blaži od prethodnog, kako se ne samo priželjkuje, već i samouvereno obznanjuje“, rekao je Radovanović  u analizi za današnje izdanje lista Danas.

On je naveo da za sumnju u „dobroćudnost“ naredne epizode kovida-19 postoje bar tri agumenta.

„Neosnovano je zanošenje da slabi ubojitost (virulencija) uzročnika. Oslabila je jedino mogućnost njegovog prenošenja, i to zahvaljujući rigorozno preduzetim merama“, naveo je Radovanović.

Takodje, kako je rekao u analizi, dostignuti nivo kolektivnog imuniteta je suviše nizak da bi značajnije uticao na tok epidemije, čak i ako je do sada zaraženo 20-ak puta više gradjana Srbije nego što je zvanično potvrdjeno, to je samo oko tri odsto populacije.

Radovanović je u analizi dodao da, uz „rezerve prema olakom pozivanju na analogiju, valja podsetiti da je u pandemiji ‘španske groznice’ pre 102 godine, najfatalniji bio bio drugi talas“.

„Kad god da naidje, taj novi novi pohod virusa rogobatnog naziva SARS-CoV-2 neće biti dočekan opsežnošću i strogošću mera čiji smo svedoci upravo bili. Malo koja zemlja bi izdržala još jedan sličan udar na svoju privredu. Život neće ponovo stati, već će se, uz odredjene zabrane, naglasak staviti na samodisciplinu i svest gradjana“, upozorio je Radovanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.