U trendu

Ramafoza: Protesti bi mogli da dovedu do nestašica

JOHANESBURG – Predsednik Južne Afrike Siril Ramafoza izjavio je da bi dani protesta, pljačke i nereda u zemlji mogli da dovedu do nestašice hrane i lekova u narednih nekoliko nedelja.

On je naveo da su protesti doveli do otkazivanja napora za vakcinaciju protiv korona virusa u nekim delovima zemlje i da bi mogli dovesti do daljeg narušavanja programa baš u trenutku kada je zemlja ubrzavala tempo imunizacije, preneo je Rojters.

Južnoafrička Republika rasporedila je vojsku na ulice kako bi ugušila nasilne proteste koji su izbili zbog zatvaranja bivšeg predsednika Džejkoba Zume koji pred Vrhovnim sudom osporava optužbe.

Nakon višednevnih sporadičnih nereda u kojima je život izgubilo najmanje sedmoro ljudi, policija je saopštila da se izgredi intenziviraju i potvrdila da je uhapšeno ukupno 219 osoba.

Među žrtvama je šestomesečna beba, koju je zalutali metak pogodio u glavu, kao i muškarac koji je iskrvario od rana zadobijenih nožem, preneo je Njuz 24.

U klinikama, javljaju lokalni mediji, vlada haos pošto demonstranti neprestano pokušavaju da upadnu u prostorije u kojima se nalaze povređeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.