U trendu

Raspušten donji dom japanskog parlamenta, izbori 31. oktobra

TOKIO – Novi japanski premijer Fumio Kišida raspustio je danas Donji dom parlamenta čime je formalno otvoren put za održavanje nacionalnih izbora 31. oktobra.

Kišsida je u parlamentu obrazložio da želi potvrdu birača za svoju politiku, nakon što ga je parlament pre samo 10 dana izabrao za premijera, umesto Jošihide Suge, a predsednik moćnijeg Donjeg doma Tadamori Ošima, proglasio je raspuštanje na plenarnoj sednici, prenosi Rojters.

Na ovu odluku je svih 465 poslanika ustalo, tri puta uzviknulo „banzai“, tradicionalni uzvik oduševljenja i radosti, i napustilo parlament, pošto je ovim činom njihov mandat prestao, a zvanična izborna kampanja za novi saziv počeće u utorak.

Poslednji izbori za Donji dom održani su 2017. godine pod bivšim premijerom Šinzom Abeom, a njegov naslednik Suga, na funkciji se zadržao samo godinu dana, pošto je podrška vladi koju je predvodio bila oslabljena njegovim pristupom borbi sa korona virusom i insistiranjem na održavanju Olimpijskih igara u Tokiju uprkos sve većem broju slučajeva koji su razbesneli javnost.

Kišida, čiji je zadatak da vrati podršku vladajućoj Liberalno demokratskoj partiji (LDP), najavio je politiku „poverenja i empatije“, a obećao je da će odgovor zemlje na pandemiju korona virusa u slučaju novih talasa infekcija biti pojačan.

Aktuelni premijer je saopštio da je u njegovom fokusu oživljavanje oslabljene ekonomije zemlje i jačanje odbrane od pretnji iz Kine i Severne Koreje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.