U trendu

Rast BDP-a Nemačke 9,4% u drugom kvartalu, međugodišnje

BERLIN – Nemačka ekonomija je porasla u drugom kvartalu 2021. godine za 9,4 posto međugodišnje, prema kalendarski prilagođenim podacima, objavio je danas Federalni zavod za statistiku, Destatist.

Ekonomska aktivnost Nemačke u navedenom tromesečju je za 3,3 procenta ispod pretkriznog nivoa u četvrtom kvartalu 2019, prenosi Rojters.

Bruto domaći proizvod je u periodu april-jun zabeležio rast od 1,6 posto u odnosu na prethodno tromesečje, što je iznad preliminarne procene Destatisa od 1,5 procenata. U pra tri meseca 2021, nemačka privreda je pala za 2,0 odsto.

Privatna potrošnja u Nemačkoj je u drugom kvartalu porasla za 3,2 posto, što je doprinelo sa 1,6 procentnih poena ukupnom rastu i istovremeno smanjilo stopu štednje na 16,3 procenta. U prvom tromesečju, kada su trgovine, barovi i restorani bili zatvoreni u okviru opšteg lokdauna u Nemačkoj, stopa štednje je dostigla rekordnih 22 odsto.

Javna potrošnja je od aprila do kraja juna povećana za 1,8 posto, doprinoseći sa 0,4 procenta poena ukupnoj stopi rasta.

Državna potrošnja usmerena na ublažavanje posedica krize izazvane korona virusom, finansirana novim zaduživanjem bez presedana, produbila je „rupu“ u javnim finansijama na 80,9 milijardi evra u prvoj polovini godine, saopštio je Zavod za statistiku.

Taj iznos odgovara učešću budžetskog deficita u BDP-u od 4,7 procenata, što je najveći udeo u poslednjih 26 godina, za koji ekonomski analitičar Karsten Brzeski iz ING banke kaže da je „negativna strana brzog ekonomskog oporavka“.

Državni podsticaji bi trebalo da pomognu vraćanju ekonomije na pretkrizni nivo pre kraja 2021. godine, ali će oni biti teško breme za vladu koja sledećeg meseca izlazi na savezne izbore, ocenjuje Brzeski.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.