Rast korona slučavje i tenzije SAD-Kina pritisli cene nafte

LONDON – Cene nafte su oslabile danas zbog razbuktavanja slučajeva koronavirusa i jačanja tenzija između Sjedinjenih Država i Kine, koji su potkopali prošlonedeljni optimizam podstaknut vestima o vakcinama protiv kovida i sporazumom grupe OPEK+ o smanjenju proizvodnje.

Severnomorska nafta Brent pojeftinila je za 76 centi ili 1,5 posto, na 48,49 dolara za barel na trgovanju do 9,11 časova po srednjoevropskom vremenu, a američka WTI nafta je pala za 82 centa ili 1,8 procenata, na 45,44 dolara, izveštava Rojters.

„Rastući broj zaraženih koronavirusom i informacija da Sjedinjene Države pripremaju nove sankcije protiv kineskih zvaničnika nađačali su pozitivan sentiment podstaknut vestima o vakcinama“, kaže Hušein Sajed, glavni tržišni strateg u kompaniji FXTM.

Rojters je izvestio ranije da se SAD spremaju da uvedu sankcije protiv najmanje deset kineskih zvaničnika zbog njihove navodne uloge u diskvalifikaciji izabranih opozicionih poslanika za palament Hong Konga.

Cene oba tipa nafte su prošle nedelje ojačale nakon što je grupaOPEK+, koji čine Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, postigla dogovor o blažem povećanju pumpanja nego što je prvobitno bilo najavljeno, i o nastavku primene većeg dela postojećeg sporazuma o ograničenju isporuka.

„Nakog dogovora OPEK-a, trgovci su se osvrnuli na tržišne fundamente – potražnju i ponudu – koji ih primoravaju da se spuste na zemlju jer kratkoročno stvari ne izgledaju dobro“, izjavio je Bjornar Tonhaugen, šef za tržišta nafte u firmi Ristad Enerdži.

Nagli rast slučajeva koronavirusa na globalnom nivou, prisilio je brojne vlade da ponovo uvedu zaključavanja, uključujući stroge nove mere u američkoj saveznoj državi Kaliforniji, Nemačkoj i Južnoj Koreji.

Iran je u međuvremenu naložio svom ministarstvu nafte da u roku od tri meseca pripremi postrojenja za proizvodnju i prodaju sirove nafte u punom kapacitetu, preneli su u nedelju tamošnji državni mediji, što nagoveštava povećanje ponude na tržištu „crnog zlata“ u vrlo bliskoj budućnosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.