Rast nemačke industrije u oktobru 3,2 odsto

BERLIN – Nemačka industrijska proizvodnja porasla je u okobru 3,2 posto, znatno više nego što se očekivalo, vođena snažnom prodajom automobila, objavio je Federalni zavod za statistiku Destatis.

Podatak o industrijskoj proizvodnji u septembru je takođe revidiran naviše na na 2,3 procenta, prenosi Rojters.

U odnosu na februar ove godine, kada pandemija kovid-19 još nije zahvatila Nemačku, oktobarska industrijska proizvodnja je manja za oko 5,0 odsto, navodi se u saopštenju Destatisa.

U automobilskoj industriji, najvećem nemačkom industrijskom sektoru, proizvodnja je skočila za skoro 10 procenata, ali je i dalje manja u odnosu na nivo pre pandemije za približno 6,0 posto.

Ankete o poslovnom sentimentu i visokofrekventni podaci poput putarine na naplatnim rampama takođe nagoveštavaju relativno snažnu proizvodnu aktivnost auto sektora u novembru, uprkos delimičnom zaključavanju uvedenom prošlog meseca kakao bi se usporio drugi talas koronavirusa.

Mere zaključavanja, zbog kojih su veliki delovi uslužnog sektora zatvoreni od 2. novembra, pomračili su ekonomske izglede Nemačke, pri čemu se procenjuje da će u poslednjem tromesečju 2020. zabeležiti stagnaciju a možda i pad BDP-a.

Što se tiče očekivanja za predstojeće mesece, ona su u industrijskom sektoru pogoršana, naročito u industrijama koje se oslanjaju na potrošnju stanovništva, objavio je danas institut IFO.

Nemački bruto domaći proizvod je porastao 8,5 posto u trećem kvartalu u odnosu na drugo tromesečje, u kojem je zabeležio pad bez presedana od 9,8 procenata usled prvog talasa korona pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.