U trendu

Raste broj Španaca koji bi da se vakcinišu , 40 odsto bi čim

MADRID – Broj Španaca koji su spremni da prime vakcine protiv kovid-19 čim one postanu dostupne, porastao je na preko 40 odsto u poslednjoj zvaničnoj anketi objavljenoj danas.

Ovo je više u odnosu na 37 odsto koliko je pokazalo prethodno istraživanje sprovedeno pre mesec dana, saopštio je Centar za sociološke studije (CIS) koji je sproveo studiju, prenosi Rojters.

Iako je 28 odsto ispitanika u istraživanju CIS-a reklo da neće odmah primiti vakcinu, to je veći pad u odnosu na 47 odsto njih u prethodnoj anketi objavljenoj 18. novembra u kojoj je postavljeno isto pitanje.

Posle novog porasta infekcije u protekle dve nedelje, još 16,2 odsto ispitanika u anketi izjavilo je da bi bilo spremno da se vakciniše ako vakcina „ima efikasnost, ako je testirana i ako je pouzdana“.

Istraživanje je sprovedeno od 1. do 9. decembra među 3.800 ljudi.

Španija, koja je jedna od zemalja koja je najviše pogođena korona virusom, planira da započne svoju kampanju dobrovoljnog vakcinisanja 27. decembra kojom treba da se imunizuje oko 20 miliona ljudi do maja ili juna 2021,navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.