U trendu

Raste broj zaraženih korona virusom u Evropi, epidemija se širi i Balkanom

Korona virus je već uveliko prešao prag Balkana, a mnogi stručnjaci smatraju da je pitanje dana kada će pokucati i na naša vrata. Nakon što se u Italiji pojavilo prvo evropsko veliko žarište virusa, sa više od 600 zaraženih, zemlje širom Starog kontinenta prijavile su prve slučajeve, najčešće kod osoba koje su nedavno posetile sever Italije, piše Blic.rs.

Balkanske države u kojima je zabeleženo prisustvo virusa su Hrvatska, Makedonija, Rumunija i Grčka, pa je korona virus trenutno na samo 393 kilometra od Beograda, koliko iznosi razdaljina između srpske i hrvatske prestonice.

Kako se epidemija približila granicama Srbije, vlast je poručila da je spremna i da preduzima sve mere da do širenja virusa ne dođe. Međutim, građani i pored toga strahuju, pa je u apotekama već došlo do nestašice zaštitnih maski za lice.

U Hrvatskoj je pre tri dana potvrđen prvi slučaj korona virusa, a od tada je broj zaraženih skočio na šest. Svi zaraženi su osobe bliske prvom pacijentu.

Virus je najpre potvrđen kod mladića koji se nedavno vratio iz Milana, a dan kasnije hospitalizovan je i njegov brat blizanac.

Jutros su zabeležena i tri nova slučaja u Zagrebu i Rijeci koji su, kao i prethodni, povezani sa prvim zaraženim mladićem.

U izolaciji se trenutno nalazi 70 osoba, uključujući i zaražene.

Istog dana kao u Hrvatskoj, i u Rumuniji je potvrđen prvi slučaj korona virusa kod čoveka koji se pre tri nedelje vratio iz Italije.

Prvi pacijent je hospitalizovan u bolnici u Bukureštu. U toku današnjeg dana, potvrđena su još dva slučaja.

Reč je o 45-godišnjem muškarcu iz okruga Maramureš na severu zemlje i 38-godišnjoj ženi iz grada Timisoara na zapadu. Oboje su se nedavno vratili iz Italije.

Dan kasnije zbeležen je još jedan slučaj u – Severnoj Makedoniji.

Na Infektivnoj klinici u Skoplju potvrđen je korona virus kod žene koja se pre desetak dana vratila iz Italije. Pacijentkinja je mesec dana boravila u Italiji kod rođaka, a bolesna je dve nedelje unazad.

U Grčkoj je prvi slučaj korona virusa zabeležen kod 38-godišnje žene koja se nedavno vratila iz Milana gde je posetila nedelju mode. Uskoro je potvrđeno da je zaražen ai njena ćerka.

Treći slučaj registrovan je u Atini kod žene koja je takođe boravila na severu Italije, prenosi Blic.

SZO:Nivo opasnosti veoma visok,skoro 84.000 obolelih u svetu

Svetska zdravstvena organizacija podigla je nivo opasnosti od globalnog širenja koronavirusa na „veoma visok“, nakon što se virus proširio na sve kontinente osim Antarktika, a još osam zemalja prijavilo prve slučajeve oboljevanja.

Broj obolelih od koronavirusa u svetu bliži se brojci od 84.000, od čega, do sada, ima nešto manje od 2.900 smrtnih slučajeva.

U Južnoj Koreji potvrđena su 594 slučaja koronavirusa, što je najveći porast broja inficiranih u jednom danu.

Time je ukupan broj zaraženih u Južnoj Koreji porastao na 2.931, dok je broj preminulih ostao 17, prenosi BBC i dodaje da u troj zemlji ima najviše potvrđenih slucajeva vabn Kine, gde je počela epidemija.

U kopnenom delu Kine, bez provincije Hubei, epicentra epidemije, juče su prijavljena samo četiri slučaja koronavirusa, što je najmanji broj u jednom danu od kada je Nacionalna zdravstvena komisija u januaru počela da objavljuje dnevne izveštaje, prenosi Rojters.

U Hubeiju su juče prijavljena 423 nova slučaja, od kojih 420 u glavnom gradu Vuhanu, dok je prethodnog dana u toj provnciji zabeleženo 318 novih slučajeva.

U Italiji su juče preminule još četiri osobe preminule, čime se ukupan broj žrtava popeo na 21, a porastao je i broj zaraženih sa 650 na 821.

Epidemija korona virusa u toj zemlji počela je prošle nedelje u severnim regionima Lombardija i Veneto.

Na japanskom ostrvu Hokaido danas je proglašeno vanredno stanje zbog brzog širenja novog koronavirusa, a u toj zemlji preminuo je prvi stranac, britanski državljanin koji je bio na kruzeru Dajmond princes.

U Iranu su od danas sve škole zatvorene na tri dana, dok je broj preminulih u toj zemlji porastao na 34, a 388 ljudi je zaraženo.

U Nemačkoj je prijavljeno skoro 60 slučajeva koronavirusa, u Francuskoj 57, a u Španiji 32.

U Meksiku je u petak potvrđen prvi slučaj koronavirusa, što je drugi slučaj u Južnoj Americi, posle Brazila.

Kod starije žena iz Kalifornije otkrioven je drugi slučaj koronavirusa nepoznatog porekla u SAD, pošt ona nije putovala niti je bila u kontaktu sa nekim drugim obolelim.

Još jedan takav slučaj zabeležen je u Oregonu.

Broj obolelih od koronavirusa u svetu bliži se brojci od 84.000, od čega, do sada, ima nešto manje od 2.900 smrtnih slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar