Raste broj zaraženih u UK, očekuju se oštrije mere

LONDON – U Ujedinjenom Kraljevstvu raste broj zaraženih virusom korona, a dnevno se u toj zemlji registruje više od 50.000 novih slučajeva, kaže ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović i dodaje da se očekuje pooštravanje mera narednih dana, uključujući i uvođenje policijskog časa.

Joksimović je za Tanjug rekla da u Engleskoj vlada velika zabrinutost zbog pojave novog soja korona virusa koji je, prema procenama, 70 odsto zarazniji i brže se širi.

Ona je navela da još uvek nema preciznih naučnih studija o brzini širenja novog soja virusa, ali da cifre u Ujedinjenom Kraljevstvu govore da se zaraza širi velikom brzinom zbog čega je, kako kaže, premijer Boris Džonson najavio da treba očekivati pooštravanje mera narednih dana.

„Laburisti su tražili da se u roku do 24 sata uvede potpuni lokdaun, ali nema najava da će se to desiti. Međutim, razmišlja se o različitim modalitetima restriktivnih mera, čak i o policijskom času u večernjim satima, po ugledu na francuski model“, kaže Joksimović.

Dodaje da se u Velikoj Britaniji nastavlja vakcinacija, započeta u decembru Fajzer-Biontek vakcinom, kao i da je od danas u upotrebi i vakcina Astra Zeneka, koju je razvio Univerzitet Oksford.

Joksimovć kaže da je prvu dozu vakcine protiv korona virusa do sada primilio oko milion Britanaca i da se u toj zemlji menja „taktika“ vakcinisanja.

„Vremenski razmak između prve i druge doze pomeren je do 12 nedelja, umesto tri sedmice, kako bi prvu dozu vakcine u što kraćem vremenskom roku primilo što više građana,a epidemija se što brže suzbila“, kaže ambasadorka.

Podseća da je od četvrtka na snazi četvrti, najviši nivo restrikcija, koje se odnose na 78 odsto stanovništva, a koje ne dozvoljavaju mešanje članova različitih domaćinstava i okupljanje na otvorenom više od dve osobe.

Takođe, u najvećem delu zemlje dozvoljen je rad samo prodavnicama prehrambenih proizvoda, preporučen je rad od kuće, a zatvorene su mnoge škole.

„Vlada konfuzija oko toga koje će škole početi sa radom, a postoji zahtev sindikata prosvetnih radnika da se škole u narednom periodu zatvore zbog mogućnosti bržeg širenja zaraze“, navela je ambasadorka.

Napominje da struka preporučuje da se mere pooštre i restrikcije prošire na celu zemlju, ali i da se naglašava da je važno da se u potpunosti primenjuju sve mere koje su na snazi, da se redovno peru ruke, nose maske, drži fizička distanca i socijalni kontatkti svedu na minimum.

Joksimović kaže da je tokom novogodišnje noći bilo kršenja mera na privatnim žurkama zbog čega je, kaže, intervenisala policija, ali većina stanovništva se pridržavala mera.

„Procena je da je, bez obzira na sve mere, dok se ne vakciniše adekvatan broj stanovnika, neophodno da se svi pridržavaju restriktivnih mera“, navodi Joksimović.

U Velikoj Britaniji je oko 23.000 zaraženih koronom na bolničkom lečenju, a u poslednja 24 sata od kovida-19 preminule su 454 osobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.