Raste podrška gradjana nezavisnim i lokalnim medijima

Poverenje u medije u Srbiji i dalje je nisko, ali raste broj građana koji nezavisne medije prepoznaje kao značajne izvore informisanja i spremnost da ih finansijski podrže, zaključak je istraživanja „Ponašanje publike i efekti kampanje za podršku nezavisnim medijima“ koje je sproveo CESID.

Istraživanje pokazuje da 38 odsto ispitanika smatra nezavisne medije važnim izvorom informacija, a 18 odsto je spremno i da ih finansijski podrži.

Na pitanje zašto bi podržali rad lokalnih i nezavisnih medija, gradjani najčešće navode da se oni bave temama koje su važne i interesantne (28%) i da im ovi mediji omogućavaju pristup informacijama koje nemaju drugi mediji (11%).

Prema ovogodšnjem istraživanju građani su za 7 odsto spremniji da podrže rad nezavisnih medija u odnosu na prošlu godinu, prosečno bi izdvojili 866 dinara za medije, a omiljene forme finansijske podrške su donacije (43%) i pretplata (24%).

Istraživanje ukazuje i na promene u navikama izazvane pandemijom korona virusa usled čega 43 odsto ispitanika bira online plaćanje kao preferiran model finansijske podrške, dok se u prošlogodišnjem istraživanju za tu opciju opredelilo 18 odsto.

Istraživanje „Ponašanje publike i efekti kampanje za podršku nezavisnim medijima“ sprovedeno u okviru USAID-ovog Projekta jačanja okruženja za održivost medija (https://www.irex.org/project/strengthening-media-systems), realizovao je CESID u saradnji sa agencijom Communis, tokom oktobra 2020. godine, medju 1.015 ispitanika od 25 do 55 godina, na teritoriji Srbije.

U okviru tog USAID Projekta organizovana je i kampanja „Podrži medije – Nezavisni mediji zavise od tebe“ (www.podrzimedije.rs), u okviru koje se razgovaralo o ulozi nezavisnih medija u informisanosti gradjana Srbije, pritiscima pod kojim redakcije ovih medija rade, spremnosti gradjana da finansijski podrže te medije.

Rezultati istraživanja, kao i iskoraci medija ka uključivanju publike u finansiranje koje su nedavno realizovali Nezavisno društvo novinara Vojvodine („Tačka okupljanja“), magazin „Lice Ulice“, portali „Magločistač“, i “ Peščanik“, list „Danas“, smatraju se potvrdom da gradjani Srbije sve bolje prepoznaju važnost delovanja nezavisnih medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.