Rat dvojice najbogatijih zbog – hrane

Najveći e-trgovinski lanac na svetu Amazon sukobio se sa najvećom indijskom kompanijom Rilajens (Reliance) zbog ugovora koje obe firme imaju sa indijskom trgovinom – Fjučur grup (Future Group).

Analitičari kažu da bi sukob američkog giganta sa lokalnim herojem, koji na svojoj strani ima prednost domaćeg terena, mogao da utiče na razvoj e-trgovine u Indiji narednih godina.

“Mislim da je ovo ogromna stvar. Amazon nikada nije imao ovakvog rivala”, rekao je BBC-u Satiš Mena, analitičar u konsultantskoj firmi Forester.

Amazon je od svog osnivača Džefa Bezosa napravio najbogatijeg čoveka na svetu, a kompanija je promenila način kupovine u celom svetu. Ali izvršni direktor Rilajensa i najbogatiji čovek u Indiji – Mukeš Ambani nije mali zalogaj.

Analitičari smatraju da njegovi planovi predstavljaju veliki izazov kako Amazonu tako i Flipkartu koji je u vlasništvu Volmarta.

Amazon se vrlo agresivno širi u Indiji koja predstavlja ogromno tržište za e-kupovinu. Rilajens takođe namerava da se proširi – kako onlajn tako i fizički, otvaranjem sve više prodavnica.

U čemu je problem

Fjučur grup je nedavno potpisala ugovor vredan 3,4 milijarde dolara sa Rilajensom. Od 2019. Amazon je vlasnik 49 odsto uloga u Fjučur kupona, pa samim tim ima i vlasnički udeo u njihovim prodavnicama. Na osnovu toga, Fjučur grupa, smatra Amazon, ne može da prodaje svoje proizvode određenim indijskim kompanijama, uključujući Rilajens.

Fjučur prodavnice teško su pogođene pandemijom koronavirusa i ugovor sa Rilajensom je od suštinske važnosti da opstanu. Zbog ugovora Bezos i Ambani su se našli pred sudom, prenosi Nova.rs.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.