U trendu

Razmatra se uvođenje karantina za srpske turiste po povratku

Korona je buknula u komšiluku, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali sada preti da se ponovo prelije i u Srbiju s obzirom da su to neke od destinacija na koje su otišli naši građani.

Prema poslednjim podacima Hrvatska ima 50,56 zaraženih na 100.000 stanovnika, sa tendencijom daljeg rasta, Crna Gora 146,9 obolelih na 100.000 građana, a BiH 198,2. Članovi Kriznog štaba ne kriju da nam preti opasnost od uvozne korone putem naših građana koji letuju u Hrvatskoj, Crnoj Gori, BiH…

„Mi ne znamo kako se vrše testiranja u drugim zemljama. U bilo koju zemlju u regionu trenutno da odete lošija je epidemiološka situacija nego što je to u našoj zemlji. Zabrinjava nas u ovom momentu povratak naših građana iz ovog regiona. Očekivano je da dođe do porasta broja obolelih, plašimo se sekundarnog prenošenja u našoj populaciji od osoba koje su išle u turističke destinacije“, rekla je Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da se na nedeljnom nivou prave evaluacije koje su zemlje potencijalna žarišta za unos, gde imamo najviše građana, gde treba uvesti eventualni pi-si-ar ili karantin nakon dolaska u zemlju.

„Razmišljamo o tome, mnoge države su uvele ovakve mere za povratak iz ovih zemalja. Takva odluka nije još doneta, ali naravno da o njoj razmišljamo, to je odluka koja se evaluira na dnevnom nivou. Radimo epidemiološka istraživanja osoba koje se vraćaju, još nema alarmantnih signala, ali ta odluka je epidemiološki opravdana“, navela je Kisić Tepavčević, prenosi „Blic“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)